Annons

Spelare bestulna under landskamp

Litauens spelare och ledare blev bestulna på mobiltelefoner och pengar mitt under landskampen mot Sverige på Pilevallen i lördags.
Sport • Publicerad 9 november 2010

Litauens rugbylandslag fick ingen trevlig helg i Trelleborg. Förlust med 22–26 och dessutom var det inbrott lagets omklädningsrum på Köpingeskolan under matchen.

– Väldigt olyckligt och tråkigt, och även pinsamt för oss i förbundet att det inträffar, säger Magnus Stangenberg, utvecklingsansvarig i Svenska Rugbyförbundet, som dessutom var fjärdedomare i helgens match.

Annons

Tjuvarna ska ha kommit över pengar, mobiltelefoner och en kamera. Stölderna upptäcktes efter matchen och litauerna har polisanmält händelsen.

Det litauiska laget ska enligt förbundet ha fått information före matchen om att de skulle ta med sig sina värdesaker ut på planen. Det gjorde de inte.

– Det gjorde det svenska laget, annars kanske de också hade blivit bestulna, säger Magnus Stangenberg.

– Jag lastar inte Pingvin för det som har hänt eftersom litauerna meddelades om att ta med sina värdesaker. Vi ställer inte krav på arrangören att de ska ha bevakning av omklädningsrummet under matchen, säger Stina Leijonhufvud, ordförande i Svenska Rugbyförbundet.

Litauens förbundskaptenen, Anatolijus Smirnovas, var på måndagen mycket upprörd över händelsen.

– Hade det här hänt svenskar i Litauen hade det blivit en jätteskandal, sade han i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Jag tror att litauernas upprördhet beror på att de upplevde att de inte fick någon hjälp. Vad jag fått veta kom polisen till platsen ett par timmar efter att stölden rapporterats och då hade det litauiska landslaget redan åkt hem.

– De upplevde det nog som att de inte fick hjälp, men det är nog mer en kulturell skillnad, den svenska polisen kommer ju inte direkt när det är stöld det handlar om, säger Stina Leijonhufvud.

Kommer denna händelse att påverka Pingvins chanser att få arrangera landskamper i framtiden?

– Nej, det tycker jag inte. Inte för denna anledning, säger Stina Leijonhufvud.

Annons

Riskerar det svenska förbundet att få böter?

– Om Litauen skulle kräva det kommer det att utredas men jag känner inte till att det finns sådana restriktioner någonstans.

INTERNAL INTERNAL
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons