Som man meckar får man skörda

Pär Håkansson har varit med i gemet sedan 1984. Den senaste skapelsen, Crazy Witch, har han och Bengt Evans jobbat med sedan 1996. Och det är Sveriges bästa ekipage i sin klass. Men på NM i helgen fick han se sig slagen, av en dansk och en Ystadbo.
Sport • Publicerad 19 juli 2005

Nordiska mästerskapen avgjordes på det som är Pär Håkanssons hemmaplan: Ekeröd. När han gjort sitt sista drag tog han en klar ledning i tävlingen. Därför kändes det lite snöpligt att se de två sista ekipagen gå om. Segrare blev Stefan Kronvall, Pärs främste konkurrent om SM-guldet.

Trelleborgaren har dock fortfarande ledningen i svenska serien. I säsongens sista deltävling i Rättvik räcker det om Pär blir trea för att hålla undan. Det borde han klara. För så här säger han om vad som är hans styrka:

– Jämnheten. Jag har inte så många förstaplatser, men otroligt många andraplatser.

Men vi går till begynnelsen. – Man har väl lite motorsportintresse. Och så har jag lantbruksbakgrund. Jag har suttit i en traktor så länge man har kunnat, sen man nådde ner till frikopplingen.

Det är en bra grund att stå på. Men i Pärs traktor finns det inte mycket traktor kvar. Navreduktionen, vad nu det kan vara, kommer från en gammal traktor. I övrigt är det olika Ford-delar och hemmagjort som utgör Crazy Witch. En traktorpulling har i huvudsak två moment. I den första omgången gäller det att dra en tyngd som är fem gånger traktorns vikt. I Pärs klass, så kallad "minipulling", får traktorn väga högst 950 kilo. Pärs traktor ska alltså dra nästan fem ton på en släde. Och gör man det i 100 meter har man lyckats med en "full pull".

Då går man vidare till "pull off". Vikten ökas ytterligare och nu gäller det bara att dra den så långt man kan. Resultatet mäts med laser och längst vinner. - En relativt brutal start blir det. Man börjar med halv gas med en gång. Sen är det banorna som bestämmer. Man kör med konstant hjulspinn. Kommer man upp i maxvarv, 7 500, så går hjulen i 167 km/h. Men traktorn rör sig bara i 50. Det optimala är att ha framhjulen en liten bit upp i luften så att bakhjulen får maxbelastning, förklarar Pär.

Detta gör att ratten alltså är nästan meningslös. Istället är det separat broms på varje hjul. Behöver man styra traktorn gör man det genom att bromsa med ena hjulet. Banan är rak. Men olika grepp på hjulen gör att traktorn lätt hamnar ur kurs. 70% lera är riktvärdet på en bana.

– Banmaterial är ett hokus pokus i sig, menar Pär.

Och så handlar det förstås om motorn. Pär Håkanssons är på 9,9 liter. Tanken tar 15 liter. På ett lopp på 100 meter går det åt ungefär 12 liter metanol " som är bränslet.

– Vi har ganska hög bränsleförbrukning per mil om man säger så. Om det har gått bra. Vilket det oftast gör för Pär Håkansson som har sju raka SM-titlar. Då kan man också få åka på EM. I år går det i England. Ute i Europa är det holländarna som dominerar sporten. En konkurrent till trelleborgaren har en traktor på 2 500 hästar, 1 000 mer.

– Då får man hoppas på deras misstag.

Även förarskickligheten spelar roll när medaljerna ska fördelas. Pärs främsta merit är en tredjeplats från EM i finland 2003. Under säsongen brukar inte Crazy Witch behöva repareras speciellt mycket. Men under vintern "plockas den ner i molekyler".

Det är då delar byts ut och nya idéer testas.

– Mycket av tjusningen är att konstruera och se vad som funkar.

Uppskattningsvis skulle en ny Crazy Witch kosta mellan 200 000 och 250 000 kronor. Men det är om alla delar vore nya. Mycket har Pär köpt begagnat eller tillverkat själv.

– Tillgång till svarv och fräs är guld värt, menar han.

Och allt talar för att Trelleborg även i säsonger framöver kan skörda framgångar i traktorpulling.

Strax innan TA:s reporter lämnar garaget och Per Håkansson dyker hans fyraåriga son Filip fram bakom en bil. Han håller i en affisch med en traktor från den största klassen.

– Pappa jag ska ha en sån traktor, med den stora släden...

Markus Karlsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.