Annons

Solig golfvecka i skugga av krisen

Just nu njuter medlemmarna i Bedinge GK av sin årliga golfvecka. Samtidigt rasar golfkrisen i Sverige.
– Min personliga åsikt är att ett antal klubbar inte kommer att överleva på sikt, säger Mats Jeppsson, klubbchef i Bedinge GK.
Sport • Publicerad 12 juli 2013
Foto: 
Foto: Anna Wahlgren

Det är en alldeles underbar golfvecka för medlemmarna i Bedinge. Vädergudarna ler, banan är i bästa kondition och skratten många.

– Vi har haft den här veckan sedan slutet på 1980-talet. Det är årets höjdpunkt för medlemmarna, cirka tusen spelar någon tävling den här veckan. Vi har flera partävlingar för den sociala biten är viktig, säger klubbchefen Mats Jeppsson.

Annons

Det är en vecka för bredden, klubben har ingen elitsatsning. Och flera av tävlingarna har ett välgörenhetssyfte.

– Vi spelade in 35 000 kronor till cancerfonden, vi brukar vara bland de tio bästa klubbarna i landet, Vi har en tävling som spelas till förmån för Alzheimer-fonden och under en dag går vissa intäkter till vårt fadderbarn i Ecuador, berättar Jeppsson.

Ren och skär ideell idyll skulle man kunna säga. Men skenet bedrar för golfkrisen slår hårt mot alla klubbar, även mot Bedinge GK. Antalet medlemmar blir färre.

– Vi ”peakade” 2007 och hade kö till klubben. Då var vi väl 1 450 aktiva medlemmar. I dag är vi 1 200 aktiva. Men ödmjukheten är större nu, vi har andra medlemsformer så våra intäkter har faktiskt ökat.

Hur då?

– Genom att rekrytera nya medlemmar och höja årsavgiften, nu betalar en A-medlem 4 900 kronor, en ökning med 500 kronor. I närområdet är vi en av de billigaste klubbarna.

–Vi har också dragit ner på våra personalkostnader genom minskning av arbetstiden för vår kanslist, sedan har jag på eget initiativ minskat min arbetstid.

– Vi har numera också ett samarbeta med vår pro som har hand om shopen och receptionen.

Många bäckar små, men det vill till för golfen brottas också med stora strukturella problem. Tittar man på demografin i golf–Sverige (se faktaruta) så minskar antalet juniorer i hastig takt medan den finns en kraftig överrepresentation bland äldre spelare.

– Vi har en högre medelålder än andra klubbar, den ligger på cirka 53 år (48 år i Sverige totalt). Men för oss finns det en naturlig förklaring. Banan är platt med korta avstånd och på så sätt lätt att gå för seniorer.

Annons

Hur gör ni för att få fler medlemmar?

– I år har vi ett antal prova-på-dagar. Det två först gav 25 nya medlemmar och vi ska ha en till i år den 28 juli i samband med Fiskets Dag. Totalt har vi i år och ifjol fått 60 nya medlemmar som inte spelat golf tidigare. Dessutom försöker vi skapa en låg tröskel in i golflivet. En nybörjare får ett års medlemskap plus en kurs för 1 995 kronor. Sedan får vi en del spelare från grannklubbarna eftersom vår bana är bra anpassad för äldre golfare.

Det sägs att väldigt få invandrare spelar golf. Hur ska ni nå den gruppen?

– Det har vi diskuterat en hel del. En förklaring är att det inte finns en golftradition i exempelvis Balkan, de sysslar med andra idrotter. Men vi ska bjuda in invandrarföreningar från Trelleborg med omnejd så att deras medlemmar kan få prova på golf. Det kan vara ett intressant försök.

Bland juniorer är tappet i landet katastrofalt, men Bedinge har det något bättre.

– Vi har ett litet uppsving i år och vi ska ut och presentera oss i skolorna i höst. Vi måste fylla på med ungdomar och då får vi lära av lagidrotterna hur man tar hand om dem. Se till så golf blir en året runt sport och ha aktiviteter även när banan är stängd.

Mats Jeppsson har räknat på Bedinges marknadsandelar och den visar att var femte Beddingestrandsbo är medlem i klubben, men bara tre procent av Klagstorpsborna.

– Man undrar varför de inte vill spela golf hos oss. Här finns många klubbar så vårt upptagningsområde är främst inom en körradie på 25 minuter.

Alldeles i närheten finns främst Abbekås, Trelleborgs GK och Tegelberga. Och tittar man lite längre så finns det tre klubbar på Näset, Söderslätts GK, Vellinge med flera. Frågan är om alla dessa klubbar kommer att överleva i framtiden.

– Min personliga åsikt, och nu uttalar jag mig inte som klubbchef, är att det inte kommer att gå. Vad klubbarna måste göra är att gå samman vad gäller adminstrationen och driften. En greenkeeper exempelvis kan ju jobba på flera klubbar.

Annons

Men att oroa sig för framtiden är kanske inget medlemmarna på Bedinge GK ska göra under årets höjdpunkt som idag bjuder på irländsk krögargolf med fryntlig kvällssits.

– Det här är en jätterolig vecka, tuffa dagar för medarbetarna, men kul, försäkrar Mats Jeppsson.

Lisa Kron
Tomas Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons