Annons

Söderslättshallen kan dömas ut

IFK Trelleborg har tagit steget upp i elitserien och in i rampljuset. Men Trelleborg riskerar att hamna i medie-skugga. Anledningen är att ljuset i Söderslättshallens A-hall inte räcker till.
Sport • Publicerad 2 augusti 2006
Håller inte måttet? Söderslättshallens A-hall kan vara för mörk för att det ska gå att tv-sända matcher. IFK Trelleborg har bett kommunen mäta ljuset men om kostnaderna blir för höga blir det ingen åtgärd. @08 Bildbyline:Bild: Tomas Nyberg
Håller inte måttet? Söderslättshallens A-hall kan vara för mörk för att det ska gå att tv-sända matcher. IFK Trelleborg har bett kommunen mäta ljuset men om kostnaderna blir för höga blir det ingen åtgärd. @08 Bildbyline:Bild: Tomas NybergFoto: 

Svensk elithandboll önskar mer uppmärksamhet. Ett led är matcherna i elitserien som direktsänds i SVT 24. Den kommande säsongen ska 20 serie- och slutspelsmatcher sändas. Dessutom förhandlas det med ytterligare tv-kanaler och det kan därmed bli tal om fler matcher i rutan.

– Det är viktigt för handbollen att synas i tv-mediet, konstaterar HEH:s (Herrelit Handboll) kanslichef Arne Johansson. Men Trelleborgshandbollens högborg lär inte bli aktuell för någon tv-sändning, varken direktsändningar eller nyhetsinslag med matchbilder. Åtminstone inte så som A-hallen ser ut i dag.

Annons

– När HEH var här på besiktning så trodde man inte att ljuset skulle räcka till för tv-sändningar, säger IFK-ordföranden Lars Åberg bekymrat.

– Ljuset var bra 1974, men det är ju samma skit som hänger där.

Arne Johansson minns besiktningen som skedde den 12 april i år. Då han är på semester minns han inte exakt vilka problem som belystes.

– Vi har fått en manual med den tekniska kravspecifikation som SVT ställer. Jag minns att vi tog fram en kravlista som både vi på HEH och IFK Trelleborg gav till kommunen, säger Arne Johansson. – Nu när du säger det så var det diskussion angående ljuset. Men om ljuset inte skulle räcka till så kan väl inte det vara helt omöjligt att lösa.

Arne Johansson säger vidare att en nykomling som IFK är intressant när det gäller tv-bevakning, åtminstone i inledningen av serien.

– Klubbarna får också ett mervärde av att synas i tv, säger Arne Johansson och får medhåll av Lars Åberg.

– Visst är det viktigt att vi syns i tv. Våra sponsorer räknar att få den uppmärksamhet som de förväntat sig. Det här är en liten investering i det stora hela, säger Lars Åberg om kostnaderna för bättre ljusförhållanden.

Trelleborgs kommun kommer uppfylla några av de krav som HEH och IFK ställde vid besiktningen i april.

Bland annat kommer samtliga stolar att ersättas.

– Vi ska också se över det här med ljus och ljud i hallen, säger fritidschefen Göran Ling. Någon gång under andra halvan av augusti kommer en luxmätning göras för att mäta ljuset i hallen.

Annons

Då först kommer svaret på om Söderslättshallen håller måttet.

– Men jag tror inte ljuset är så mycket sämre än på andra håll och jag tror att tv åtminstone kan göra nyhetsinslag, säger Göran Ling som dock lovar att kommunen ska försöka tillgodose kraven så långt det går.

– Om det bara handlar om att själva lysrören ska bytas ut så skulle vi klara av det. Men det blir inte tal om att byta ut hela belysningen. Det kostar för mycket.

Varför vill ni försöka uppfylla kraven?

– Vi vill ha en så bra arena som möjligt. Det är positivt för spelarna och positivt för kommunen. Framför allt ger tv-sändningar PR, bättre PR än så kan man knappast få.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons