Annons

Snacka om idrottstjej!

I OS-tider imponeras man av mångsidiga idrottstjejer men i Pia Vollenweiders fall handlar det om fyra riktigt krävande idrottsgrenar. Alla olika på sitt sätt men samtidigt lika svåra, där styrka, smidighet, balans och snabbhet är några av flera gemensamma nämnare.
Sport • Publicerad 10 september 2004
Pia Vollenweider och rugby är bara en kombination - hon har många strängar på idrottslyran. Här tränar hon klungspel tillsammans med Carolin Billgren.
Pia Vollenweider och rugby är bara en kombination - hon har många strängar på idrottslyran. Här tränar hon klungspel tillsammans med Carolin Billgren.Foto: 

Pia Vollenweider är uppvuxen i Bösarp, där övriga familjen bor kvar: mamma Lena, pappa Franz, storasyster Petra samt lillebror Dennis. Precis som Pia idrottar Petra och Dennis och precis som Pia handlar det om brottning i första hand.

- Jag hoppas komma igång ordentligt med brottningen igen men det har varit lite si och så med brottningsträningen, sedan jag började skolan i Båstad, förklarar Pia " innan ett träningspass tar vid på Pilevall.

Annons

Pia går andra årskursen vid Apelrydska gymnasiet i Båstad och hon går på idrottsledarprogrammet.

- Det är inget program knutet till varken samhälle eller natur utan det handlar i stort om idrott och ledarskap, förtydligar Pia.

Som brottare har Pia redan nått stora framgångar och har kommit både tvåa och treas vid ungdoms-SM.

- I klassen för kvinnor/ungdom som den heter, inflikar Pia.

Brottningen i BK Starke, där alla tre syskonen brottas, har hon hållit på med i gott och väl tre år men väl i Båstad har det alltså blivit lite mindre tid för träning. Ända tills för någon vecka sedan.

- Jag har startat upp tjejbrottning i Båstad, där jag tog kontakt med brottarklubben i samhället. Den har bara ungdomsbrottning på programmet, så de blev positivt inställda med en gång och redan efter två omgångar var vi tio tjejer som tränade!

Pia berättar att tjejerna tränar själva och inte som i många klubbar tillsammans med killarna och anledningen är denna:

- Det är bara för att så många som möjligt ska våga komma och träna.

I Båstad har hon också börjat med innebandy och det är en sport som både engagerar och intresserar " lika mycket som brottning, rugby och ridsport.

- Innan jag började med innebandy och rugby hade jag aldrig rört en boll i tävlingssammanhang men det är jätteroligt.

Annons

Rugbyn är allra nyast som sport och den började hon med för bara ett par månader sedan men hon är redan en viktig kugge i damlaget.

- Man ser direkt att Pia är en riktig idrottstjej och hon smälte in i gänget meddetsamma, intygar Tapani Ståhl, lagledare för Pingvins damer.

Pia inledde rugbybanan i somras genom att bidra till att F17-laget vann hela den egna ungdomsturneringen. Därefter har hon spelat fyra dammatcher, där helgens match mot Enköping borta var den senaste i ordningen.

- Vi förlorade med 5-12 men gick ändå till SM-semifinal men jag var inte alls nöjd med min insats.Jag kände hela tiden att det gick åt skogen och jag är verkligen revanschsugen, säger hon med sting i rösten.

Allra bäst nytta gör hon i klungan och revanschen får hon chansen till i en ny bortamatch, där Attila väntar i Stockholm i eftermiddag och oavsett utgången är det retur nästa helg på Pilevallen.

Pia verkar ha en sund inställning till sitt idrottande. Visserligen vill hon bli så bra som möjligt i det hon sysslar med men samtidigt står hon med båda fötterna i den skånska myllan:

- Jag vill ha skoj och jag tycker det är extra roligt med lagsport. Jag vill också prova på olika saker och tidigare sysslade jag även med shoot-fighting " som är ett mellanting av boxning och brottning.

Inte minst shoot-fighting kräver en god och lagom kombination av styrka, balans, snabbhet och smidighet och alla ingredienserna har Pia nytta av, när hon idrottar. Även i ridsporten!

- Ja, jag rider också och det är kanske mitt allra största fritidsintresse. Vi har stallar och hagar hemma i Bösarp och jag rider för Sydslättens RK. Min häst är ett sto och heter Vinter och är sju år och vi har lyckats bra i några hopptävlingar över 1,20 och 1,30 meter, förklarar Pia.

Hon ger intrycket att idrotten kommer att betyda mycket för henne även längre fram men hur det blir med satsningen är hon lite osäker:

Annons

- Jag kör på så länge jag tycker det är kul men jag har många planer. Dels vill jag resa mycket och så vill jag gärna göra lumpen, så vi får se.

Innan hon ansluter till övriga damrugbyspelare och ett nytt, hårti träningspass, vill hon gärna få med en viktig sak till:

- Skriv att det var Malin von Sydow som fick mig att börja spela rugby.

Då blir hon glad!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons