Annons

SM äntligen en fullträff för Jens Fredricsson

Många pallplatser – inget guld. Fram till i går. Jens Fredricson vann sitt första SM-guld i karriären i Vellinge. En felfri finalrunda på Lunatic räckte. "Det var fan på tiden", utbrast Flyingeryttaren efteråt.
Sport • Publicerad 31 augusti 2008
Jens Fredricson, Flyinge har hittat en framtidshäst i Lunatic. På söndagen vann han sitt första SM-guld i solen i Vellinge. BILD: Albin Brönmark
Jens Fredricson, Flyinge har hittat en framtidshäst i Lunatic. På söndagen vann han sitt första SM-guld i solen i Vellinge. BILD: Albin BrönmarkFoto: 

Jens Fredricson var ett av endast två ekipage som klarade den krävande finalbanan felfritt.

- Jag är supernöjd med hästen, jag tror inte han var på en bom, sammanfattade Jens Fredricson.

Annons

Han startade som tredje sist i finalfältet och knöt näven i luften direkt när han red över mållinjen.

Fredricson visste att han då satt hård press på Henrik Lanner från Vinslöv på Richmond W och Niklas Arvidsson från Helsingborg på Cagancho. Inget av de kvarvarande ekipagen klarade att hålla undan. Med ett nedslag för Lanner och fyra för Arvidsson var saken klar.

- Det var Jens tur, sa silvermedaljören Henrik Lanner på presskonferensen.

Fredricson log och sa förstås inte emot.

- Jag har två silver, två brons och säkert 15 SM-placeringar. Jag är väldigt glad att vinna, sa Fredricson som i och med segern kammade hem en prischeck på 100 000 kronor. Och samarbetet med tioårige Lunatic har bara börjat. Fler framgångar lär vara att vänta.

- Först och främst ska han bli en internationell GP-häst. Jag hoppas han kan tillföra mycket för svensk hoppsport framöver, berättade Jens Fredricson som ridit sin guldhäst i ett och ett halvt år.

- Lunatic är en lite lättare, snabbare häst som kan vinna en omhoppning. De tunga GP-hästarna har man inte så mycket nytta av längre.

Efter de tre SM-ritterna landade Jens Fredricson och Lunatic på 7,79 felpoäng. Därefter var det tajt om placeringarna. Tvåan Henrik Lanner hade 11,55 och Svante Johansson på Classic Lady tog brons med 11,92. Anders Lidbeck, Flyinge, på Roxette, Sofia Kroon, Varberg, på Gucci, och favorittippade Royne Zetterman, Sölvesborg, på Isaac hamnade strax utanför medaljerna.

I eftersnacket var alla överens: Jens Fredricson var en värdig vinnare.

Och i Trelleborgs Ryttarförening jublar man lite extra. Klubben får nämligen en svensk mästare som ställer upp i Palmsprånget kommande helg.

Annons

Men Lunatic får vila sig då.

- Jag kommer bara med unghästar, berättade Jens Fredricson, som nu äntligen kan lägga till ett SM-guld till meritförteckningen.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons