Annons

Skyttekungar står pall mot tidens tand

Intresset har minskat och banan är nedläggningshotad. Men entusiasmen och kamrat-skapen är lika utbredd som alltid. På torsdagen firade Trelleborgs Frivilliga Skytteförening 110 år – med årsmöte och pyttipanna.
Sport • Publicerad 26 mars 2010
Foto: 
Inga ålderskrämpor. Stig Anderberg gick med bland k-pistskyttarna i Trelleborgs Frivilliga Skytteförening 1981. Gevärsskytten Jan Möller gick med redan 1973. Här får trotjänarna varsin klocka av ordföranden Stig Svensson.
Inga ålderskrämpor. Stig Anderberg gick med bland k-pistskyttarna i Trelleborgs Frivilliga Skytteförening 1981. Gevärsskytten Jan Möller gick med redan 1973. Här får trotjänarna varsin klocka av ordföranden Stig Svensson.Foto: 

MAGLARP. Trelleborgs Frivilliga Skytteförening hade ett stillsamt jubileumsfirande i klubblokalen. Stig Svensson omvaldes som ordförande och konstaterade inledningsvis att det varit ett turbulent år med många och långa diskussioner om banans överlevnad.

– Vi fortsätter kämpa och räknar med att bli kvar här, sa Stig Svensson som nu går in på sitt 50:e år som styrelsemedlem i Trelleborgs Frivilliga Skytteförening.

Annons

Två av de andra riktiga trotjänarna prisades för sina mångåriga gärningar i klubben. Stig Anderberg är ansvarig för k-pistskyttet och Jan Möller är den starke mannen när det gäller skyttet på mausergevär.

Duon belönades med varsin jubileumsklocka med medaljer och namn inskrivet.

– Klockan ska påminna om all den tid ni lagt ner och medaljerna om alla de medaljer ni har tagit. Och de här medaljerna kan ni inte plocka bort och lägga i en låda, sa Stig Svensson vid överlämnandet.

Klubben har i dag cirka 40 aktiva. De flesta, cirka 25-30 av dessa är verksamma inom k-pistskyttet.

Det var en skara rutinerade gentlemän som hade samlats i Maglarp på torsdagskvällen. Ungdomsverksamheten blomstrar inte direkt i Trelleborgs Frivilliga Skytteförening.

– Men vi har fyra ungdomar på 14 år som skjuter korthåll, påpekar banchefen Jan Möller.

Att k-pistskyttet saknar ungdomsverksamhet är mer logiskt. Här krävs det nämligen att man är 17 år för att få skjuta.

Jan Möller, 68, och Stig Anderberg, 64, är ingalunda mätta på skyttet trots alla de hundratals medaljer de skjutit hem under årens lopp.

– Det ligger en så varmt om hjärtat. Det är inte bara själva k-pistskyttet som är det roliga, vi som skjuter är som en enda stor familj, ingen är förmer utan alla hjälper till, säger Stig Anderberg som senast i lördags vann kretstävlingen i fältskytte på hemmaplan.

Nicolinn Nilsson
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons