Annons

Skivstänger slopas – Tom Prahl lyfter fram brottningen

Tom Prahl är tillbaka i Trelleborg. Och han tar till ett beprövat grepp. "I år låter vi skivstängerna ligga. I stället tar vi hjälp av brottningen", säger Tom Prahl.
Sport • Publicerad 17 november 2007

Mer fotboll än tidigare år. Det är vad Tom Prahl erbjuder TFF-spelarna när försäsongsträningen drar igång om knappt två veckor.

- Klubbar skryter om att de tränar nio eller tio gånger i veckan. Vi kommer upp i sju gånger, men ett pass kan bestå av olika inriktningar, säger Tom Prahl.

Annons

- Ska man bli bra så måste man träna. Vi kommer vara mer på planen än tidigare och det brukar ju spelarna tycka om.

Mer fotboll och ett annat upplägg av fyspassen - det är de stora förändringarna. Nya tränarparet, Tom Prahl och Alf Westerberg, synade i veckan tipselitlagets träningspass. Det handlade om brottning under ledning av Thomas "Ome" Jönsson, BK Starke.

- Tipselit har ju kört på ett tag och är väldigt drillade, de jobbade på bra, säger Tom Prahl.

Brottning, övningar med medicinboll och löpning är de tre huvudingredienserna i fysträningen.

- Brottningens allsidiga fysträning attraherar. Den är väldigt atletisk och ger balans, explosivitet och rörlighet, säger Tom Prahl som inte helt utan framgång använt sig av brottningsträning tidigare.

- Vi gjorde det under de sista åren i TFF och när vi tog guld med Malmö (2004) hade vi också tränat brottning.

Så din erfarenhet säger dig att brottning är bättre än att träna med vikter?

- Det där är alltid svårt att mäta och man får nog gå på sin magkänsla. När man lyfter skrot så ger det ett motstånd som man aldrig stöter på under en match.

Fem pass i brottningslokalen ska det hinnas med under december, sedan ett pass i veckan under januari och februari.

I övrigt blir träningen mer individanpassad. Mycket av spelet bryts ner i lagdelarna som får nöta enligt den prahlska modellen. TFF ska stå rustat för en lång och stundtals intensiv säsong. Den utökade allsvenskan innebär fyra seriematcher ytterligare. Dessutom blir det en rivstart på våren med elva omgångar under sju veckors tid.

Annons

- Match var fjärde dag, det blir tätt. Vi är inte riktigt vana vid sånt matchande i svensk fotboll, men jag tror att vi snabbt kommer in i det, anser Prahl.

Tio träningsmatcher är inplanerade, men inga under träningslägret i Spanien.

- Inte som det ser ut just nu. För mig är det ett nytt upplägg, men spännande. Jag har varit på La Manga otaliga gånger och där är man för att spela matcher på bra underlag. Nu får vi träna på bra underlag och kan fokusera på det, säger Tom Prahl.

Martin Falkenby

TFF:s träningsmatcher

2/2 Halmstad

9/2 Herfölge

16/2 Malmö FF

20/2 Landskrona

23/2 Bunkeflo

Annons

1/3 AB Köpenhamn

5/3 Lyngby

8/3 Ängelholm

9/3- 16/3 Läger Alfas del Pi

20/3 Mjällby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons