Annons

Sjuk Tracey vann SM-guld

Tracey Andersson, 23, vann SM-guld när hon slog till med nytt personbästa i tävlingens allra sista kast. "Det här val överraskande – och kul", säger svenska mästarinnan i viktkastning.
Sport • Publicerad 25 februari 2007
Tracey Andersson bäst i Sverige. @08 Bildbyline:Arkivbild: Claes Nyberg
Tracey Andersson bäst i Sverige. @08 Bildbyline:Arkivbild: Claes NybergFoto: 

IFK-stjärnan har varit sjuk och har inte tränat ordentlig de tre senaste månaderna. Hon var osäker startande till inne-SM i Göteborg, men beslöt sig ändå för att delta.

– Jag har bara en träning med viktkast bakom mig. Jag kom till SM utan press och det kanske är förklaringen till att det gick så bra.

Annons

Släggtävlingar går inte att genomföra inomhus. I stället har utövarna en tyngre vikt – 10 kg jämfört med släggans 4 – och handtaget sitter i direkt anslutning till vikten.

– Det handlar lite mer om styrka, mindre om teknik, säger Tracey.

Hon kom till SM-tävlingarna med ett personbästa på 16,76. Redan i andra omgången lyckades Tracey kasta 17,47 och det höll på att räcka till guldet. Men i sjätte och sista omgången svarade värsta konkurrenten, Cecilia Nilsson, för en kraftansträngning och gick förbi med fyra centimeter.

Tracey var på silverplats och var tvingad att överträffa sig själv på nytt. Trelleborgs friidrottsstjärna satsade allt och vikten landade på 18,18. Ett guldkast.

– Det var ren vilja, säger hon och skrattar. Annars har vintern varit tung. Tracey har känt sig trött och orkeslös. Träningarna har hon tvingats avbryta redan efter tio kast.

– Jag blev andfådd direkt. Läkarna undersökte mig, men ingen kunde säga vad som var fel. Någon trodde att jag var övertränad, berättar Tracey.

– Men förra veckan konstaterades att jag har en inflammation i luftrören. Nu har jag fått medicin ock ska vila helt i två veckor.

Därefter väntar laddning för utomhussäsongen.

– Det har varit jobbiga tre månader men efter vilan ska jag komma igång ordentligt. Innan jag blev sjuk var jag ordentlig på gång med teknikträningen. Jag har lärt mig mycket när det gäller tekniken och jag har träningskastat med tyngre vikter än tidigare. Däremot har jag inte kört lika mycket ren styrketräning, säger Tracey. Släggsäsongen inleder hon i tyska Halle i maj.

– Målet är SM och Finnkampen. Vi har även VM i år (i Osaka i slutet av augusti) men det är inget jag siktar in mig på. Kan jag kasta långt så kan det bli VM, men jag blir inte jätteledsen om jag inte får åka.

Annons

Först och främst gäller att bli frisk.

Även Axel Härstedt lämnade SM med en medalj. 20-åringen från IK Finish lyckades nå 16,29 i kulfinalens sista omgång och knep bronset med ynka en centimeter tillgodo.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons