Annons

Sjöormen har vaknat

Sjöormens Pistolklubb har haft några magra år men nu kan en ny storhetstid vara på gång. Tre medaljer i SM förra helgen och under fredagen åker Patrik Carlsson till EM i Tjeckien. Hopp finns också om OS. Men "ballfaktorn" i sporten är låg...
Sport • Publicerad 17 juli 2003

SM-succén och Patrik Carlssons EM-biljett är efterlängtade framgångar för den på 70- och 80-talen så framgångsrika klubben. - Det är klart att det här sporrar och vi får draghjälp av varandra, kan du så kan jag, säger Patric Olsson, 38, som tillsammans med Håkan Malmqvist, 37, och Patrik Carlsson, 33, tog silver i lag i SM. Sedan mitten av 90-talet har det varit ont om framgångar och även om förhoppningarna finns så är det långt ifrån säkert att SM-medaljerna och Patrik Carlssons EM-plats kan omsättas i en trelleborgsk skytteboom. - Det finns några lovande juniorer men tillströmningen underifrån är för dålig, säger Patric Olsson som också tror sig veta varför: - Ballfaktorn är för låg. Men problemet är också att "ballfaktorn" av säkerhetsskäl måste vara låg. Det är något av ett dilemma för sporten. - De som kommer hit får ju börja med att skjuta luftpistol i minst sex månader. Det är ju inte i närheten av vad de ser på tv, säger Patrik Carlsson. Under fredagen åker Patrik Carlsson till EM i Tjeckien och en framgång där skulle förstås vara viktig både för Patrik och Sjöormen. Han siktar på en finalplats i sin specialgren snabbpistol men i EM står också den sista så kallade kvotplatsen till OS på spel. Det delas även ut "wild-cards" men möjligheten att få ett sådant är något som Patrik inte vill spekulera i. Klart är dock att tar han sig inte till OS, är det färdigskjutet i snabbpistol. - Det tar sådan oerhörd tid, säger han. Fyra år till utan sponsorer blir helt enkelt för tufft. Patrik berättar att de enda sponsorer han haft är hans föräldrar. Förutsättningarna för långsiktiga elitsatsningar är med andra ord inte de bästa. Och när TA-sporten frågar varför de håller på med skyttet blir det spontana svaret: - Ja, det kan man egentligen undra (Patrik). Men när de tre medaljörerna får fundera lite märks det att det finns en hängivenhet till sporten som många sporter med högre "ballfaktor" nog skulle avundas. Håkan Malmqvist pratar om tjusningen med att kunna kontrollera nerverna. - När det gäller får man direkt högre puls och det är väldigt spännande. Men då får man gå tillbaka till instruktionsboken sidan ett, säger han. Patrik Carlsson nämner mästerskapen och hur "jäkla roligt" det är att vara med där. Och nu är det alltså dags för ännu ett. EM - med medaljer och en OS-plats i potten.

Martin Falkenby martin.falkenby@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons