Självmålen inte det värsta

En vis man sa en gång: vill du ha höra sanningar ska du lyssna på en materialförvaltare. Efter 0–2 mot Elfsborg gjorde jag det.
Sport • Publicerad 8 maj 2008
Foto: 

- Hade vi inte gjort två mål så hade vi haft en pinne, sa Janne Lagerborg.

Också ett sätt att sammanfatta eländet på Vångavallen. Ett elände som inleddes elva minuter in i matchen och som varade i vad som verkade en evighet.

Mycket tyngre än två självmål i en och samma match kan det knappast bli. Ett försprång som kan ges i en sommarmatch mot en Skegrie-Gylle-Skansen- kombination, men knappast mot Elfsborg som kanske är ett av Sveriges bästa lag.

Två olyckliga situationer där tanke och kropp var osynkroniserade. Först Thylles huvudlösa pannträff. Sedan Fakhros skenande skenben.

Osannolikt att det ska inträffa för ett och samma lag två gånger inom loppet av en dryg kvart.

- Två klockrena självmål, tyckte Onkel Tom.

- Det har jag aldrig varit med om förut, två så fina självmål.

Då har ändå Tom varit med ett tag - han är ju inte Onkel Tom för inte.

Och det var ju inte det värsta. Det värsta var spelet, den fruktansvärt usla fotboll som TFF svarade för efter Thylles självmål.

Frälsaren är tillbaka. Onkel Tom skulle lyfta Trelleborg till en ny guldålder. Även om jag befann mig i en lärostad några mil norröver mitt under TFF:s glansdagar så kan jag inte tänka mig att det var så här det såg ut senast Tom ledde laget.

Att TFF-spelarna hade svårt att läsa Elfsborgs spel är lätt att köpa. Bollen gick fort mellan boråsarna; de löpte rätt, slog enkla passningar och skar revor i ett TFF-segel som bara stod och fladdrade i den lätta motvinden.

Men när trelleborgarna inte kan läsa sitt eget spel är det en klarröd nödraket om allvarliga fel ombord.

I stället för att passa direkt ska det avvaktas för att se vart medspelaren tänkt springa. Samtidigt står medspelaren osäkert kvar i avvaktan på var bollen ska hamna.

Ett spel i kaos. Ett spel som man inte skulle varit stolt över ens om man kom ifrån Ljungskile…

Onkel Tom var inte alls tillfreds och jag tror att han gärna bytt ut halva truppen om resurserna funnits där.

- I första halvlek var vi handlingsförlamade. Vi underpresterar något så fruktansvärt, dundrade TFF-tränaren på presskonferensen.

- Vi var dåliga i första halvlek, jävligt dåliga.

Samtidigt är det det här han kommit hem för. Han drömmer om att göra ett topplag av TFF igen. Och ska vi vara ärliga så har han mycket att jobba med, den gode Tom. Eller som han själv sa:

- Många visade att de inte har på en allsvensk bana att göra.

Då blev det tyst i pressrummet. En talande tystnad. De flesta höll tydligen med.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.