Annons

Sista striden som junior

Sista turneringen med gänget. Det är vad det handlar om för IFK:s omtalade pojkar 90. Pojkar som är på väg att bli män. "Det känns jättetråkigt, men de flesta kommer ändå att spela och träna ihop", säger Max Johansson inför junior-SM.
Sport • Publicerad 9 januari 2009
Max Johansson är den senaste i raden av IFK:s produkter födda 1990 som är på väg in i A-laget. Men först väntar SM-spel med juniorerna, en turnering som IFK-laget varit nära att vinna men aldrig lyckats. Bild: Claes Nyberg
Max Johansson är den senaste i raden av IFK:s produkter födda 1990 som är på väg in i A-laget. Men först väntar SM-spel med juniorerna, en turnering som IFK-laget varit nära att vinna men aldrig lyckats. Bild: Claes NybergFoto: 

När Max Johansson kom till sitt livs första handbollsträning fanns Robin Carlström, Sebastian Carlsson, Jack Almgren och Gogo Jancevski på planen.

Elva år har gått sedan dess.

Annons

I onsdags var samma spelare på planen, bildade ett lag med Filip Bengtsson, Andreas Nilsson och de andra som anslutit efter Max Johansson. Detta lag besegrade IFK:s A-lag (32-29).

- Det ska inte kunna hända, säger Max och får medhåll av "Andy" Nilsson.

- Det här var jävligt skoj. Det här kommer de att få höra. Ett juniorlag ska inte få slå sitt A-lag, säger IFK:s linjespelare som har svårt att sluta le där han sitter med sina kamrater i omklädningsrummet.

Nu är Andreas Nilsson ingen duvunge. Han är bofast i A-laget sedan debuten i elitserien för två år sedan.

Fler av klubbens 18-åringar har debuterat. Gogo, Sebastian, Robin, Filip och Jack. Sett till juniorernas förstauppställning är det bara en som saknas: högernian Max Johansson.

- Förhoppningsvis får jag göra debut snart. Jag har ju varit uttagen i truppen i några matcher, säger Max.

Hur har det varit att se hur dina lagkamrater fått chansen?

- Jätteroligt, de har visat att det går. När "Andy" spelade sina första matcher i elitserien var jag i klacken på läktaren eller torkade golv. Nu är jag där själv. Andy är ju mirakelbarnet i klubben och jag trodde att det skulle ta längre tid, jag är trots allt bara 18.

Mirakelbarn?

- Ja, Andy har alltid varit superbra och han kommer att bli ännu bättre.

Annons

Hur ser du på Robin Carlström?

- Han är lika bra. Det är inte många som skjuter som han gör. Det bevisar landslagsuttagningen.

Vem är den tredje stjärnan i laget?

- Bra fråga. Vi är alla små stjärnor, alla har det lilla extra.

A-lagstränaren Dragan Brljevic tror inte att Max Johanson behöver vänta alltför länge på sin debut.

Efter juniorernas "chockseger" hyllades den blonde högernian.

- Han gör inte ett misstag i dag och därför är han tacksam att ha i ett lag. En lagspelare, ingen stjärna, men en spelare som man som tränare älskar att ha, säger Dragan.

Juniortränaren Denis Bahtijarevic instämmer.

- Max gör sitt jobb, inte ett enda tekniskt fel. Det mesta av vårt spel kommer på vänstersidan, men det finns matcher där även Max gör åtta mål. Internkampen var genrep för IFK-juniorerna och steg fyra i JSM. I helgen väntar fyra tuffa matcher i Skövde i vad Denis Bahtijarevic benämner som "mördargrupp".

IFK:s 90-pojkar har som bäst blivit tvåa och Andreas Nilsson tror att laget, trots svår lottning, når hela vägen i år.

Annons

- Spelar vi på topp så tror jag att vi tar det. RIK har sitt köpelag och är väl favoriter, men vi är bra, säger mittsexan.

IFK-juniorerna är inte bara bra, de känner varandra utan och innan.

- Vi är som en stor familj allihop, säger Max Johansson. Vi umgås alltid utanför handbollen också.

Och ni har en fördel av att ha spelat tillsammans så länge?

- Ja, vi märker det när vi möter andra lag. Som mot Granollers i Spanien, ett riktigt bra lag, men vi slog dem för att vi vet exakt när vi får bollen och hur. Såna grejer avgör, säger Max Johansson.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons