Annons

Simstjärnan valde vikterna före bassängen

För ett år sedan var Filip Rudin simkung på JSM. Nu siktar han på nya JSM-guld – som tyngdlyftare. Tävlingsdebuten är avklarad. "Han har enormt stor potential", säger Ingmar Aldenhov, tränare i Trelleborgs ABK.
Sport • Publicerad 20 november 2006
Filip Rudin har klivit upp ur simbassängen. Nu är det tyngdlyftning i Trelleborgs ABK som gäller. Den förre simstjärnan har haft en stark resultatutveckling under tränaren Ingmar Aldenhovs ledning.arkivbild: claes nyberg
Filip Rudin har klivit upp ur simbassängen. Nu är det tyngdlyftning i Trelleborgs ABK som gäller. Den förre simstjärnan har haft en stark resultatutveckling under tränaren Ingmar Aldenhovs ledning.arkivbild: claes nybergFoto: 

20-årige Filip Rudin har gett upp den aktiva simkarriären.

– SM i Landskrona i somras var min sista tävling. Tiden räckte inte till att satsa helhjärtat och jag vill inte göra något halvdant, då får det vara, säger Filip Rudin.

Annons

I början av december 2005 tog Filip Rudin guld på 50 meter bröstsim och 50 meter fjäril vid junior-SM i Norrköping. Några dagar senare bytte han klubb – från TSS till TKS.

Det talades om landslag, om VM och om OS. Rudin hade förutsättningarna att nå riktigt långt.

– Den bäste simmare jag tränat, sa TKS-simmaren Gunnar Wismar för ett knappt år sedan.

Men elitsatsningen blev snart halvhjärtad. – Klubbytet blev ett lyft, men i januari blev jag erbjuden ett heltidsjobb som jag inte kunde tacka nej till. Jag försökte kombinera med simningen, men det gick inte, berättar Filip Rudin.

Beslutet att lägga av helt togs efter SM i somras.

– Simningen har varit en stor del av ens liv, men livet går vidare och jag tycker ändå jag fått ut väldigt mycket av simningen, säger han.

Filip Rudin verkar i dag som tränare i Trelleborg Kappsim tre till fyra gånger i veckan. För egen del jagar han inte längre några tider i bassängen. Den aktiva idrottskarriären handlar numera om tyngdlyftning i TABK:s regi.

Satsningen har pågått sedan tidigt i höstas.

– Jag har kört styrketräning i kombination med simningen innan och har alltid gillat det.

Tjusningen med tyngdlyftning?

Annons

– Det är en test på din styrka och spänst. Det är en explosiv sport och kul på så sätt. Sen tar det ju bara en dag för en tävling. Man behöver ju inte vara borta flera dagar som i simningen.

Filip Rudin stryker också under att han är en tävlingsmänniska. Som sådan vill han förstås prestera. Och resultaten vid första tävlingen, seriesammandragningen i Landskrona förra helgen, lovade gott.

– 85 i ryck och 115 i stöt, helt okej, säger han.

Ingmar Aldenhov ser en stor tillgång i Rudin. Som 20-åring är Rudin fortfarande junior och om drygt två veckor avgörs Lag– SM-finalerna för juniorer i Norrköping.

– Vi hade ett bra lag redan och med Filip blir vi ännu bättre. Han kommer att tillföra många poäng extra, säger tränaren Ingmar Aldenhov som ser goda guldchanser för TABK-laget där bland annat Ragnar Öhman och Oskar Svensson också ingår. Med fortsatt satsning spås 94 kilo tunge Rudin också ta en plats bland de sex i nästa års elitserielag.

– Filip är muskulös, har spänst och smidighet och därmed de fysiska förutsättningarna. Men det tar ett tag att omvandla styrka i en simkropp till styrka i en tyngdlyftningskropp. Här är belastningen större och återhämtningen tar längre tid.

Filips resultatkurva har gått brant uppåt sedan träningsstarten i höstas.

– En tre-fyra månader till och resultaten kommer att skjuta i höjden rejält, menar Ingmar Aldenhov.

Innan dess ska Rudin till ett nytt JSM i Norrköping. Den här gången gäller det att lyfta tungt i stället för att simma snabbt.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons