Annons

Simklubbar går ihop

Nu är det klart. Trelleborgs två största simklubbar går ihop och bildar Föreningen Trelleborg Sim. Redan i dag simmar de aktiva under det nya namnet när seriesimningen drar igång på hemmaplan.
Sport • Publicerad 21 september 2013
Simhallen Trelleborg.
Simhallen Trelleborg.Foto: 

Det har varit på gång i över ett år. Trelleborg Kappsim och Trelleborgs Simsällskap har arbetat för att gå samman till en klubb. På fredagen fick klubbarna klartecken från Simförbundet, det är fritt fram att börja tävla under det nya namnet.

– Vi har jobbat ett tag med detta och det är skönt att det nu gått vägen. Det har funnits hjärta för att vi skulle gå ihop, säger Johan Lundh, ordförande i Trelleborgs Simsällskap.

Annons

2004 bildades Trelleborg Kappsim, en utbrytarförening från TSS efter interna stridigheter. Sedan dess har staden haft två simklubbar som konkurrerat om tider i badhuset och om de aktiva.

Moderföreningarna kommer fortfarande att finnas kvar, de ska fortsätta ha hand om simskolorna. Men när simmarna börjar tävla går de över till den nya föreningen.

Varför ska de gamla klubbarna finnas kvar?

– Vi planerar för att vi ska slå ihop föreningarna fullt ut, detta är första steget. Det fanns en konflikt tidigare, alla såren är kanske inte läkta ännu och på detta sätt finns det en reträttväg om något skulle hända. Men det är också så att simskolorna är en stor organisation och det är inte lika lätt att slå ihop dem, men det ligger i vår planering att göra det, förklarar Johan Lundh.

Att det bara blir en klubb underlättar för simmarna och de aktiva i föreningarna på många sätt.

– Det finns inte plats på badhuset om vi inte samarbetar. Rent praktiskt blir det bra att samarbeta med tränare, sponsorer, föräldrar, simmare och styrelsemedlemmar. Samtidigt blir det bra ekonomiska synergier. Nu behöver vi bara en klubblokal, en administratör och vi kan samarbeta för att locka sponsorer, säger Johan Lundh.

Föreningen Trelleborg Sim blir den överlägset största idrottsföreningen i kommunen. TSS har varit den största med cirka 1500 medlemmar och TKS den näst största med uppemot 1000 medlemmar.

Något nytt klubbmärke är ännu inte klart.

– Vi håller på och jobbar på det. Medlemmarna och ungdomarna får vara med och tycka till, säger Johan Lundh.

Till en början blir han även ordförande i den interimsstyrelse som bildas för Föreningen Trelleborg Sim fram till första årsmötet. Trelleborg Kappsims ordförande Eva-Karin Fryklund blir vice ordförande.

Annons

TA-sporten har försökt nå Fryklund men inte lyckats. Trelleborg Kappsims sportchef, Caroline Lindborg, är nöjd över att det nu blir en förening.

– För simningens bästa är detta det bästa. Nu kan vi träna ihop, och ju fler som tränar tillsammans desto starkare blir man, säger Lindborg.

De båda simklubbarna har haft gemensamma träningar sedan 12 augusti, så simmarna har lärt känna varandra.

– Simmarna har bra chans att utvecklas nu, de kan hjälpas åt och kan pressa varandra att utvecklas. Och det är fler att skratta med och ha skoj med, säger Caroline Lindborg, som kommer att ansvara för fyra av de sex träningsgrupperna, som tävlingssimmarna är uppdelade i.

TSS chefstränare Per Holmquist tar hand om de två grupperna där de äldsta simmarna finns.

Första tävlingen för simmarna i nya klubben blir redan i dag när seriesimmet drar igång, i badhuset i Trelleborg.

Maria Sällberg
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons