Annons

Simförälder: positivt att vara med och fajtas

Pappan till den sexåriga flickan som tävlade i frisim och ryggsim upplever tävlingssimmandet som stärkande.
Sport • Publicerad 15 maj 2008

– Jag gjorde själv min första tävling när jag var sex år. Det upplevde jag bara som positivt att vara med och fajtas lite med kompisarna, säger han.

Men han ser också en gräns.

Annons

– Det är viktigt vilken nivå man lägger det på. Om man matchar dem för att slå pers och vinna, eller bara för att ha kul i vattnet. Om det är för att vinna kan jag hålla med om att det är för tidigt.

Egentligen var hans dotter reserv som fick hoppa in när en annan tjej inte kunde delta.

– Hon fick göra ett inhopp tidigare och det funkade bra. Hon tyckte det var kul sist, så då fick hon göra det igen, säger pappan och fortsätter:

– Det är viktigt för klubben, i och med att det behövdes poäng till kvaltävlingen. För hennes egen del känns det viktigast att det hon gör, om det så är att träna eller tävla, är roligt. Och hon tycker att det är kul.

Både pappan och mamman till sexåringen har bakgrund som simmare.

– Vi vet både fördelarna med att simma och kompisskap. Men vi kan också förstå hur de kan känna sig i början, att det är pirrigt och så.

Hur aktiva är ni i att föra fram henne?

– Vi tycker att det man sagt att man vill pröva på, i hennes fall simningen, det ska man pröva. Då ska de inte bara komma en dag och säga att "nej, nu vill inte jag göra detta för att jag är trött". Man får försöka pusha och hjälpa dem. Men än så länge har det varit tvärtom nästan – "när är det dags för nästa träning?".

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons