Annons

"Silvret kommer kännas som en succé"

De har sprungit tills de spytt, shoppat på Ullared och haft krismöten. Så lades grunden till OS-framgången. Med lite distans kommer silvret kännas som en stor succé.
Sport • Publicerad 12 augusti 2012
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Av alla tunga stunder handbollslandslaget upplevt de senaste tio åren var den där junikvällen i Podgorica den tyngsta. Förlusten i returmötet med Montenegro innebar att Sverige missade VM – och fick sämsta tänkbara start på OS-uppladdningen.

En vecka senare träffades truppen på Bosön utanför Stockholm. Det första spelare och ledare gjorde var att prata ut om fiaskot.

Annons

– Om vi hade sopat det under mattan och låtsats att det inte hade hänt, då hade vi haft samma problem här. Det var rätt så rak kommunikation, säger förbundskapten Ola Lindgren.

"Tungt som fan"

Normalt träffas spelarna ungefär en vecka innan mästerskapen börjar. Nu fick Kim Andersson och de andra nästan en månad tillsammans.

– Vi har tränat som djur, sprungit och spytt. Men det har känts bra hela tiden, säger Andersson och fortsätter:

– Just stämningen gör mycket för prestationen. Vi har haft mer tid till att lära känna varandra och känt lite kärlek. Det låter kanske konstigt, men vi har kul utanför banan på ett sätt som vi inte haft innan.

Tobias Karlsson håller med:

– Vi har fått till en riktigt "go" känsla – ett självförtroende, en utstrålning och en glädje som inte var där för ett tag sedan, säger lagkaptenen.

Har tvivlat

En dag gjorde truppen en utflykt till shopppingmeckat Ullared.

En annan dag visade analytikern Ulf Nyström videoklipp från hemma-VM förra året, då Sverige gick till semifinal.

Annons

– För mig var det väldigt inspirerande. Det gav en "boost" av energi och en målbild – dit vill vi som lag, säger Karlsson.

TT: Ni har tvivlat på er själva?

– Det är klart att vi tvivlade. När man försöker och misslyckas så kommer det alltid sådana tankar.

Stora underlägen

Sverige vann de två första gruppspelsmatcherna mot Tunisien och Storbritannien. Men när motståndet vässades – Frankrike och Island – blev det knappa förluster sedan svenskarna hamnat i stora underlägen.

Många tog det som ett tecken på att spelet inte räckte till mot de bästa OS-nationerna.

Spelarna såg något annat.

– Det kändes som att vi hade ganska bra koll på varför vi tappade i de faserna. Och vi visade en enorm vilja som aldrig vek ned oss, säger Tobias Karlsson.

Den viljan räckte nästan ända fram till ett OS-guld.

Ossian Sandin
TT:s utsände
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons