Annons

Shipra Nilsson boxar EM-final

Ännu en EM-final och ännu en ukrainska. Men nu är det guld som gäller för Höllvikenboxaren Shipra Nilsson.
Sport • Publicerad 18 september 2009

– Jag är mentalt starkare nu. Det är väl det som varit mitt problem tidigare.

Fredagen blev en stor dag för svensk boxning i ukrainska Nikolajev. Tre av fyra svenskor vann sina semifinaler och boxas final i EM på söndag. Jenny Hardingz, Natalie Lungo och Shipra Nilsson heter finaltrion.

Annons

– Fantastiskt, vi visar att svensk boxning står sig starkt på damsidan och det är extra roligt eftersom damerna kom in på OS-programmet 2012, säger förbundets sportchef Erik Bredler.

Den enda svenska semifinalförloraren på fredagen i Nikolajev, Ukraina, blev Helena Falk i 54-kilosklassen. Men Falk kan trösta sig med en bronsmedalj.

– På förra EM i Danmark för två år sedan tog vi ett guld och två silver. Nu blir det fyra medaljer, konstaterar Bredler nöjt.

Shipra Nilsson var hur säker som helst i sin semifinal mot Sumeyra Yazici från Turkiet. På pappret en knapp seger med 2–1, men egentligen var det ingen fara.

– Jag körde på som jag gjort hela veckan. Domarna delar bara ut poäng för rena träffar, så det gäller att ha tät garde och klippa till när lägena dyker upp.

I EM-finalen för två år sedan förlorade Shipra Nilsson mot rutinerade ukrainskan Victoria Rudenko. Nu väntar hennes efterträdare Tetjana Kob som har favör av hemmaplan.

– Det kommer säkert att bli rejält tryck på läktarna, men tittar man på ukrainskan som boxare så hade Shipra en svårare motståndare i semifinalen, konstaterar Erik Bredler.

Shipra Nilsson känner sig trygg i sig själv och i sin boxning.

– Det låter tråkigt, men det handlar om att behålla fokus hela tiden och koncentrera sig på sitt. Men det går inte att bara säga det, man måste göra det också, säger hon.

Skillnaden mot EM för två år sedan är att hon då hoppades på medalj och var nöjd med att ta sig till final.

Annons

– Nu har jag varit mer inställd på medalj, men ändå inte haft någon press utifrån och det har varit jäkligt skönt.

Lördag är vilodag för boxarna. Shipra Nilsson tänker softa med fika på stan. Klubbkompisen Klara Svensson finns med som vän och moraliskt stöd hela tiden.

– Det är väldigt skönt att ha henne vid sin sida, men trist att hon åkte ut, säger Shipra Nilsson. Klara hade förtjänat att få stå överst på prispallen.

Nu kan det bli en annan Höllvikenboxare i stället.

Martin Falkenby
Jan Jönsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons