"Shane kan bli hur bra som helst"

Shane Karlsson, blott 17-årigt jockeylöfte från Trelleborg, imponerar mer och mer och spås en lysande framtid på världens galoppbanor. På fredagen tog Shane hem dansken Ole Larsens lärlingschampionat på Jägersro.
Sport • Publicerad 22 augusti 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

MALMÖ. Shane är just Ole Larsens lärling och jobbar som sådan dagligen hemma hos Ole på Minnesdals gård mellan Minnesberg och Svedala. Lärlingskontraktet undertecknades förra hösten och redan efter knappt ett år har Shane radat upp segrarna.

– Jag har sammanlagt vunnit 27 segrar och för att bli professionell jockey krävs antingen 70 segrar eller att man varit lärling i fyra år.

Risken att Shane ska behöva vänta ytterligare tre år är minimal och i går tog han sin 28:e seger och kanske också den viktigaste. Han vann nämligen lopp två med Gauntlett och som ingick som ett av tre lopp i finalen av Ole Larsen Young Riders Championship. Segern räckte till totalsegern och efteråt sa Ole Larsen så här om Shane:

– Shane kan bli hur bra som helst och han har det rätta intresset. Man ska veta att det är ett oerhört tufft jobb och som i stort pågår sju dagar i veckan. Han kan bli så bra att han kan få resa ut i världen men det krävs oerhört mycket jobb av Shane framöver.

Redan nu rider Shane ofta i Danmark och på Klampenborg där men han har andra planer inför vintern.

– Ja, jag planerar att åka till ett annat land och få nya erfarenheter och tankarna går till USA. Jag vet att det är svårt att komma dit men jag ska i alla fall försöka.

Shane har tidigare besökt sin store idol bland jockeys och han heter Christophe Soumillon och verkar i Frankrike.

– Jag hoppas kunna besöka honom ganska snart igen, menar Shane – som även ser upp till Sveriges klart bäste jockey, Fredrik Johansson.

Som lärling tjänar man fem procent av prispengarna och det inebar 750 kronor för Shane i och med segern med Gauntlett i går.

– Jag lever redan nu på att vara jockey men som professionell tjänar man tio procent, förtydligar Shane.

Säsongen på Jägersro sträcker sig mellan mars och september och sedan finns visserligen Täby med olika vinterlopp men det lockar inte Shane precis.

– Nej, jag trivs inte när det är kallt eller när det regnar.

På fredagen regnade det visserligen en aning över Jägersro men mest var det pokaler som regnade över Shane och det hade han säkert inget emot. Förutom finalen på Jägersro har championatet avgjorts på Klampenborg, i Göteborg – på Tuvebanan i Säve – och på Täby och Shane vann till sist överlägset.

Andreas Mattsson
Sigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.