Annons

Sex skånska lag bara bra för IFK

Sex Skånelag spelar elitseriehandboll nästa säsong. IFK Trelleborgs sportchef Patric Sandblom ser idel fördelar. "Många derbyn triggar publiken och ger större intäkter."
Sport • Publicerad 27 mars 2007

IFK Ystad åkte ur. Upp går OV Helsingborg och IFK Malmö.

2005/2006 låg tre Skånelag i handbollens elitserie.

Annons

Två säsonger senare har det skånska handbollsinslaget i högsta serien fördubblats och blivit högre än någonsin. IFK-ledaren Patric Sandblom menar att det är en tillfällighet.

– Man kan inte säga att det har skett på grund av egen kompetens. Vi har byggt upp en starkt ungdomsorganisation som vi börjat skörda frukterna av nu, men det är inte på grund av den vi nått elitserien. Sak samma med OV och IFK Malmö, det är inte med spelare ur egna led man gått upp.

2007/2008 spelar IFK Trelleborg 18 av sina 26 elitseriematcher på skånsk mark. Mer än var tredje match kommer att handla om derby.

Derbyn innebär kortare resor, större medial fokus och fler folk på läktarna.

Sex elitlag lär också innebära huggsexa om länets duktiga handbollsspelare.

– Det händer redan nu att spelare spelar ut klubbar mot varandra. Men om de pratar pengar i första meningen lägger vi på luren, det är inte sådana spelare vi vill ha.

Sandblom betonar att IFK inte är ute efter samma typ av spelare som IFK Malmö och OV.

– Som nykomling behöver man se över bredden på ett annat sätt. Vi har etablerat oss och är bara ute efter att spetsa truppen med en eller två spelare. När det gäller att knyta till sig unga lovande spelare kan det däremot bli en tuffare marknad nu, säger Patric Sandblom. Just kategorin ung, lovande spelare på väg upp står högt i kurs hos IFK; spelare som Jimmy Karlsson och Andreas Bamberg, som blivit utropstecken i elitserien.

– Det är den typen vi är ute efter och Johan Zanotti är ett tränarnamn som kan locka folk i Handbolls-Sverige, säger Patric Sandblom som redan spänner bågen inför nästa säsong.

– Sämre än åtta finns ju inte, menar han.

Annons

– Samtidigt har det ju varit lördag hela veckan i tre år nu. Det kommer en tisdag också. Motgångar måste vi också var beredda på, säger Patric Sandblom.

Till hösten gäller det för Sveriges elitklubbar att vara beredda på en sexa Skåne.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons