Sex olyckliga minuter fällde Stavsten

Sex minuter i första halvlek. Sex ynka minuter som avgjorde när Stavsten premiärspelade på hemmaplan mot Björnen och föll, 29"34 (11"19). "Vi gav bort alldeles för många enkla mål", sa Christian Åkerman.
Sport • Publicerad 2 oktober 2005

"Mini" leder tillsammans med Sten Sjögren ett till stora delar nytt lag. Av de 14 spelare som var uttagna till gårdagens match är tio födda på 1980-talet, åtta är födda 1985 eller senare.

Under årets säsong ska de få nödvändig rutin, men kanske kunde tränarparet ha coachat annorlunda.

För trots att Nevres Besic hade en olycklig inledning i hemmamålet var Stavsten med i matchen" 11"12 fram till 25:e minuten.

Då valde tränarparet att spela med sex utespelare som samtliga är mellan 16 och 20 år.

Där och då ryckte Björnen. Sju raka mål betydde 11"19.

– Vi skulle behövt någon mer rutinerad kraft. Nu visste ingen vem som skulle ta ansvar, det blev för lite fantasi i spelet, säger Mini Åkerman.

– Att det blev så får vi (Mini själv och Sten Sjögren) ta på oss. Samtidigt så kunde vi inte ta ut dem direkt, även om vi såg att det inte fungerade. Vi måste låta dem våga, det är ju därför vi spelar i den här serien. Mini är inne på att laget hade behövt någon av Jannick Secher eller Björn Lindbergh, rutinerade skyttar som inte kunde vara med mot Björnen.

Nu var det bara Jonas Persson och Peter Nörregaard av de rutinerade som hade tillräckligt med kunnande för att på allvar hota Björnen. Åtta mål noterades de för vardera.

– "JP" tror jag inte orkar vara mer tongivande, han måste komma i matchform först. Jag vill att Peter ska utmana ännu mer på sin kant. Då hotar vi mer än på nio meter, men det har vi tagit upp med Peter, säger Mini.

Björnen spelade klokt och när Stavsten mönstrade sina talanger satte Tony Hedin och Peter Lindgren in stöten. Då var det många tekniska misstag från stavstenarna.

Vänsternian Kristoffer Ekström är tillbaka efter knäskada, visade mycket vilja men hade svårt att hitta rätt med sina avslut. – Det var väl två år sedan jag spelade match senast, förutom en match med b-laget. Tycker att vi jobbade för lite som ett lag och vi smällde inte på ordentligt, gick inte in hundraprocentigt i närkamperna, säger "Ekan".

Bäst av ungdomarna lyckades högersexan Niclas Ahlström, som trots att han var inne under den olyckliga period när Björnen avgjorde, kom tillbaka och satte tre fina kantmål.

En knorr i bortre, ett skott vid första stolpen och så en knorr in vid bortre stolpen igen fick hemmapubliken att jubla.

– Det gäller att variera så målvakten inte kan läsa en, jag fick övertag direkt, säger "Ale".

– Tycker att jag fick lite för lite speltid. Men det gäller att göra det bästa av det och det är bra att de bestämt sig för att satsa på att ha en låg åldersnivå i laget.

Hur besviken är du över förlusten?

– Det hade varit värre om det varit jämnt.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.