Sex års vila gav Ken nytändning

När IFK-ordföranden Lars Åberg letade efter en ersättare till succémålvakten Claus Boldt vände han sig återigen till Danmark. Han fann Ken Berkowitz. "Ett lyckokast", anser Åberg.
Sport • Publicerad 20 november 2004
Ken Berkowitz storspelar i IFK-målet. Dansken, som i somras skrev på ett tvåårskontrakt, har överträffat all förväntningar. @08 Bildbyline:BILD: CLAES NYBERG
Ken Berkowitz storspelar i IFK-målet. Dansken, som i somras skrev på ett tvåårskontrakt, har överträffat all förväntningar. @08 Bildbyline:BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Trelleborg och danska handbollsspelare är en lyckad kombination. Ett bevis på det är Ken Berkowitz.

– Han är det nyförvärv som överraskat mest, säger Lars Åberg.

En förklaring till IFK Trelleborgs starka säsongsinledning är att klubben lyckats med sina nyförvärv – Lars Felskov, John Kristensen, Hans-Petter Motzfeldt-Kyed och så då Ken Berkowitz.

– Han hade bra vitsord och jag såg honom i en match. Men han var ett oskrivet kort, ett riktigt lyckokast och klart bättre än jag vågade hoppas på, säger Lars Åberg.

I jämförelse med Claus Boldt anser IFK-ordföranden att Ken är mer stabil.

– Som alla andra målvakter hamnar Ken i svackor. Men de är korta och det är viktigt med en målvakt som har en hög lägstanivå.

Själv trivs Ken Berkowitz alldeles ypperligt på den här sidan Sundet.

– Laget kan verkligen ta emot oss nya. Ordförande, lagledare, tränare och spelare – alla är verkligen omtänksamma. Det är bra människor allihop.

Ken Berkowitz började spela i Köpenhamnsklubben Ajax. Men när han var 21 år slutade han helt – handbollen gick inte att kombinera med kockskolan och sedermera restaurangbranschen.

Det gick sex år utan att han rörde en handboll. Men så kom en förfrågan från Hvidovre från nuvarande IFK-tränaren Ove Hansen – "du kan väl stå om söndagarna när restaurangen håller stängt?".

Det långa uppehållet innebär att Ken inte blivit trött på sporten.

– Varken fysiskt eller mentalt. Jag känner mig inte färdig, säger 31-åringen.

Vad tycker du om din insats så här långt?

– Det kan bli bättre. Jag har fortfarande fyra, fem kilo övervikt att träna bort och samarbetet med försvaret kan blir bättre efter hand.

Och laget?

– Vi är bra men kan bli bättre. Det viktiga är att vi håller standarden på träningarna och det tycker jag vi gör. Jag tror att vi danskar har bidragit en del, men här är så många i laget som vill in och det gäller verkligen att ligga i för att hålla sin plats.

Håller IFK säsongen ut kan det bli intressanta derbyn nästa år. Och då kanske Ken ångrar att han ordnade Johnni Pedersen till Stavsten.

– Kenni (Nörskov) berättade att laget behövde en playmaker. Jag berättade om min kompis Johnni som är en mycket bra spelare. Han var på en träning och sedan fick han kontrakt. Kanske kan vi locka honom till IFK nästa år, säger Ken om sin danske vän.

Martin Falkenby

0410-545 22/0739-884573

martin.falkenby@allehandasyd.se

Fakta Ken Berkowitz

Ålder: 31 år

Bor: Greve Strand

Familj: Frun Christina och dottern Julia, 1 år

Arbetar: Som konsult inom rengöring och hygien

Tidigare klubbar: Ajax, Hvidovre, Sankt Anne och Trepka

Aktuell: Storspelande målvakt i serieledande IFK som på söndag möter Halmstad HP

HANDBOLL TRELLEBORG
HANDBOLL TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.