Sent mål räddade en poäng

Äntligen var det allsvensk klass på TFF-spelet. Men det dröjde i 70 minuter och då hade motståndarna redan utnyttjat ett försvarsmisstag. TFF:s möte med Gif Sundsvall slutade 1-1 (0-1).
Sport • Publicerad 29 augusti 2004

Det började som den trista föreställningen senast mot Kalmar. Segt spel, idéfattigt och inte ett enda skott mot mål - i en hel halvlek!

De norrländska gästerna var inte lika dåliga och när misstaget kom i Trelleborgs försvar höll sig en gammal bekanting framme.

Andreas Hermansson dök upp mellan Peter Abelsson och Mike Owusu. Strax innan hade bollen kommit in från kanten, gick över "Abels" skalle men på Hermanssons panna. 0-1 i 23:e minuten och en olycklig start för Richard Richardsson som valde att stå kvar på linjen.

- Vi är två mot en redan, då är det dumt av mig att kliva ut. Bollen måste bort i den situationen. Hermansson fick ner den i hörnet.

Annars tyckte Richardsson att han fått en bra start på matchen. Var ute och plockade några inlägg och fick parera några skott. Direkt farligt var det aldrig.

Hans kompis i motståndarmålet, Fredrik Sundfors, hade det än lugnare. Trots det agerade han svajigt. Målvaktsmatchen gick klart till Richardsson.

Men en duktig målvakt är inte allt när TFF är på desperat jakt efter poäng.

- Vårt spel i första halvlek var bedrövligt, tyckte Richardsson.

Tränaren Conny Karlsson tyckte ändå att spelet var ett fall framåt jämfört med matchen mot Kalmar. Han talade om att det fanns tendenser till att spelarna vågade gå ut och spela allsvensk fotboll, tendenser till att spelarna kunde njuta av att spela allsvensk fotboll.

Ett grundläggande fel hittade han.

- Vissa av våra spelare spelar man mot man, andra zonspel.

I andra halvlek ryckte TFF upp sig undan för undan samtidigt som Sundsvall backade allt längre ner mot Sundfors mål. Skärpningen blev mer tydlig med de byten som Karlsson valde att göra, Patrik Svensson och Kristian Haynes kom in med halvtimman kvar.

- Jag funderade på byten i 90 minuter och nu i efterhand kanske de borde kommit tidigare. Nu blev det så att vi tuggar och tuggar och till slut skapade vi något som liknar en målchans, sa Karlsson.

Pressen gav utdelning till slut. I 90:e minuten.

Efter stort palaver och flipperspel i straffområdet, hamnade bollen framför Mats Lilienberg som sköt med vänstern. Bollen smet förbi en rad spelare i maklig fart innan den till slut rullade över mållinjen.

Lilienbergs första mål sedan matchen mot Landskrona den 25 april och blott hans andra för året.

Segrarna uteblir dock. Detta var tolfte allsvenska matchen i rad utan TFF-seger, inte konstigt att publiksiffran är dålig. Nytt bottenrekord, 1 587 åskådare, är uselt även med TFF-mått mätt.

För TFF spelar faktiskt allsvensk fotboll då och då. Denna gång i 20 minuter.