Seger i Nilssons debut

För svensk handboll var det en pliktskyldig EM-kvalseger. För Andreas Nilsson, 20 år, handbollsfostrad i IFK Trelleborg, var det en historisk kväll, en kväll han aldrig kommer att glömma. Hans första landskamp firades med poker med lagkamraterna.
Sport • Publicerad 29 oktober 2010
Anderas Nilsson togs hårt av Montenegros försvar.
Anderas Nilsson togs hårt av Montenegros försvar.Foto: 

– Jävligt roligt, sa Nilsson efter 30–27 mot Montenegro inför 4 475 i Kristianstads Arena.

Han kom in i slutet av första halvlek, matchades ganska flitigt av förbundskaptensparet, hade sina lägen men lyckades inte skriva in sig i målprotokollet.

– Målvakten räddade, jag hade ett bra läge där som jag skulle satt, sa den landslagsdebuterande mittsexan.

Det var förstås hans största stund i karriären. På läktaren satt pappa Magnus, mamma Katarina plus stora delar av den övriga släkten.

– Jag var riktigt nervös. Det släppte lite när jag väl kom in, men jag var darrig i början. Jag tyckte det gick hyfsat, jag hoppas jag får fler chanser, sa Andreas Nilsson.

Vad lär du dig av en sådan här match?

– Man lär sig mycket, man får rutin av att spela såna här matcher. Allt är tuffare, allt går snabbare, du får kortare tid på dig.

Vet du vem Sven-Åke Frick är?

– Ja, det är han, trelleborgaren som har spelat i landslaget tidigare. Jag är väl nummer två i alla fall, det är inte så illa.

Senare på kvällen blev det pokerspel med lagkamraterna.

På söndag väntar Israel borta i nästa EM-kvalmatch. Det Israel som förlorade med 24–38 borta mot Slovakien på torsdagskvällen.

Ny chans för Nilsson då att göra första målet i blågult.

Karriären har gått fort. För åtta år sedan började han spela handboll. För tre och halvt år sedan debuterade han i elitserien.

Och i går debuterade 20-åringen i A-landslaget.

Nicolinn Nilsson
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.