Annons

SEF-bonus räddade TFF:s ekonomi 2006

Om två månader gör TFF allsvensk comeback. Men det är en allt annat än rik klubb som gör entré i finrummet. "Vi får dra åt svångremmen", säger ordföranden Per-Anders Abrahamsson.
Sport • Publicerad 6 februari 2007

Vid måndagskvällens årsmöte redovisade TFF dystra siffror för 2006.

Superettans överlägset bästa klubb gick med 800 000 kronor i förlust - trots de idrottsliga framgångarna och trots oväntade tillskott.

Annons

Det som räddade ekonomin var SEF-bidraget som till slut uppgick till hela 5,5 miljoner - eller 32 procent av TFF:s intäkter.

Klubben hade räknat med 3 miljoner från SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll, men tack vare seriesegern utföll en bonus. Samtidigt premierades TFF för att ha yngsta truppen i serien.

Inkomsten vad gäller spelarförsäljningar uppgick till hela 2,8 miljoner.

TFF fick ungefär en halv miljon kronor när Andreas Isaksson köptes av Manchester City.

Resten handlar till stora delar av de investeringar som riskkapitalbolaget Vångavallen Invest gjort i spelartruppen.

Om någon av dessa spelare skulle säljas innebär det att TFF får dela med sig av kakan till riskkapitalbolaget.

800 000 kronor i förlust alltså, trots bonus och spelarförsäljning.

Vad hade ni gjort utan de här tillskotten?

- Då hade vi hittat andra vägar. SEF-bonusen räddade oss. När det gäller Vångavallen Invest så hade vi aldrig kunnat bredda truppen så som vi gjorde om inte det gått in och investerat i några av spelarna, säger Abrahamsson.

- Vår ekonomi är som den har varit de senaste 30 åren. Vi har egentligen aldrig haft särskilt någon stor kassa.

Annons

Ä;r du avundsjuk när du ser de resurser som andra klubbar har?

- Nej, det är bara att acceptera och rätta mun efter matsäcken. På intäktssidan kan vi inte göra så mycket mer, även om vi kommer göra "all time high" det här året. Tyvärr har det inte gått lysande för oss publikmässigt, men där hoppas vi att derbymatcherna ger oss ett nyttigt tillskott, säger Abrahamsson.

Ordföranden stannar på sin post ännu ett år.

Årsmötet avslutades med sedvanlig prisceremoni där tränaren Conny Karlsson fick mottaga Gunnar Perssons hederspris. Bengt Cederbergs hederspris tilldelades lagkaptenen Linus Malmqvist.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons