Annons
Från operationsbordet till Trelleborg HBK. Sebastian Carlsson hoppas komma tillbaka till sin högstanivå i hemmamiljö.
Sport • Publicerad 4 augusti 2011
Återvändare. Sebastian Carlsson har återvänt till hemstaden Trelleborg. Den före detta IFK-spelaren har efter ett år i Lindesberg kommit hem igen för att ta stadens nya handbollslag, Trelleborg HBK, uppåt.
Återvändare. Sebastian Carlsson har återvänt till hemstaden Trelleborg. Den före detta IFK-spelaren har efter ett år i Lindesberg kommit hem igen för att ta stadens nya handbollslag, Trelleborg HBK, uppåt.Foto: Eva-Lisa Svensson

För några år sen var Sebastian Carlsson ett av många superlöften i Trelleborgshandbollen. I IFK:s elitserielag fick vänstersexan endast sporadiska chanser då han vägde lätt i konkurrensen med Andreas Bamberg.

Genombrottet på seniornivå kom istället när laget åkte ur. Under klubbens sista år fick han rejält med speltid och blev trea i skytteligan i allsvenskan.

Annons

– Det var lite panikartat när jag lämnade IFK för Lindesberg, säger Sebastian angående det hastiga slutet för IFK:s handboll.

Året därefter, i elitserien med Lindesberg, blev inte vad han hoppats på.

– Jag fick spela lite inledningsvis men sen blev det allt mindre och så blev problemen med knät svårare. Jag har haft det till och från i tre-fyra år. Till sist var det operation eller inget. Det var sista utvägen.

Ett så kallat hopparknä hade hämmat honom länge nog. Operationen i våras blev lyckad.

– Det blir bättre för varje dag som går. Jag har kört rehab tre till fem dagar i veckan sen dess. Idag står jag på åttio procent.

Till säsongsstarten 14 september borta mot Rimbo ska han vara hundraprocentig. Då räknar han med att göra comeback, både som handbollsspelare och trelleborgare – så att säga.

I och med den nya konstellationen Trelleborg HBK får många av de lovande ynglingarna en chans att representera sin hemstad.

Hur ser du på den nya klubben?

– Det känns jättebra. I början var jag skeptisk. Stavsten var en klubb som man i princip tänkte att ”de tränar en gång i veckan”. Och i början såg det också mörkt ut kapacitetsmässigt. Nu ser det riktigt riktigt bra ut.

En anledning till det är IFK:s tidigare framgångsrika årskullar. I det nya laget finns gamla kamrater.

Annons

– Många av de här har jag spelat med i över tio år. Jag vet precis vad de gör på planen, behöver inte titta.

Men om det är en viss spelare som man enligt Sebastian bör titta extra på under säsongen som kommer är det IFK-målvakten som hängde med på Lindesbergsäventyret.

– Jag ser en otrolig skillnad på det här året. Gogo läser bollar på ett helt annat sätt. Extremt mycket har hänt. Tidigare kunde man se att han var bra, men han var ojämn. Det tror jag inte han kommer vara i år.

En stark målvakt i Gogo Jancevski skulle betyda enormt mycket för laget påpekar Sebastian, som tror att Lindesberg kommer vara överlägsna i årets allsvenska.

Men därunder är det öppet. Med ett par bra nyförvärv och det tydliga hemvävda inslaget tror Sebastian att det är ett gynnsamt läge för den nya klubben att etablera sig.

Både i allsvenskan och Trelleborg.

Det sistnämnda är ingen självklarhet.

– De som är IFK:are djupt i hjärtat har inte gett med sig riktigt än, men jag tror det kommer.

Det verkar rimligt att tro att trelleborgarna kommer ta klubben till sig om man får några egna stjärnor som leder laget. Sebastian Carlsson har potentialen, och viljan.

Han har skrivit kontrakt på 1+1 år.

Annons

– Detta året har jag för att komma tillbaka till min högstanivå. Blir det bra här finns det ingen anledning att gå vidare. Och jag tror man behöver två år för att se hur klubben blir.

Även om elitserien inte är helt realistiskt till nästa år så kanske det kan bli det senare.

– Det skulle vara jävligt kul att gå upp med en Trelle­borgsklubb i elitserien. Det är det jag tänker på nu, det är speciellt att spela hemma ju.

Markus Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons