Annons

Sanne säker på sin sak – Sverige spelar final

Imorgon startar fotbolls-EM. Trelleborgs egen ”expert” Sanne Örlegård är tämligen säker på sin sak.
– Sverige går till final. Och väl där kan allt hända på en fullsatt arena med svenska supportrar, säger Sanne.
Sport • Publicerad 9 juli 2013
Sanne Örlegård.
Sanne Örlegård.Foto: ANNA WAHLGREN
Foto: ANNA WAHLGREN

IFK Trelleborgs mittfältsmotor Sanne Örlegård har följt det svenska laget på nära håll.

– Jag kontaktade Pia Sundhage 2012 och frågade om jag fick studera USA under Algarve Cup och det fick jag. Och i år fick jag förmånen att kolla in det svenska laget. Det är kul att se hur det går till på den nivån, hur träningarna är och hur spelarna interagerar, berättar Sanne.

Annons

Hon gör ingen hemlighet av att hon vill fortsätta med fotbollen i någon roll när den aktiva karriären är över.

– Jag är 37 år nu och kan inte spela för evigt även om jag vill det. När karriären är över vill jag ge tillbaka till fotbollen och tränare är ett sätt.

Vill klättra vidare

De första tränarkurserna är avverkade och i höst ska det bli examen i baskurserna.

– Det är en stege att klättra på och man får börja någonstans.

Som att bjuda in sig själv till världens bästa fotbollstränare på damsidan och på köpet få följa de allra bästa spelarna.

Hur bra är Sverige?

– Bra, ett riktigt slagkraftigt lag över hela planen. Det är inte bara en lagdel som dominerar utan de har en styrka tillsammans.

Sanne sätter plus och minus på Sverige och de andra lagen i gruppen (se nedan) och är väldigt optimistisk när det gäller de blågula chanserna.

– Det står mellan Sverige och Danmark i gruppen, men Sverige är det lite bättre laget även om Danmark vill ha revansch för de senare förlusterna.

Annons

Och sedan då?

– Sverige slår Spanien i kvarten och Danmark i semifinal. I finalen den 28 juli väntar Tyskland, tror Sanne.

Ett Tyskland som har vunnit EM fem gånger på raken.

– Sverige kommer att bäras fram på Friends arena. Och kom ihåg att Tyskland inte klarade av att ta sig till OS senast. Fast det kan också betyda att de är riktigt revanschsugna.

Några andra lag du vill varna för?

– Frankrike är bra, men framförallt skulle det vara kul om England får visa vad de kan. De har en egen proffsliga nu och har utvecklats mycket.

Sanne tror på en bra turnering med hög kvalitet. Och hon hoppas på stor publik.

– 200 kronor för den dyraste biljetten är inte avskräckande.

Och medias rapportering spelar en stor roll.

– Den är bra nu när det är mästerskap på hemmaplan. Fotbollen syns, fler spelare träder fram som kan bli idoler och förebilder är viktiga. Samtidigt krävs det att Sverige presterar för att det ska bli en riktig succé.

Annons

Vad tror du ett EM hemma betyder för den svenska damfotbollen?

– Det blir alltid ett uppsving om man arrangerar ett mästerskap oavsett det är fotboll, friidrott, handboll eller någon annan sport.

– Vad som är viktigt är att föreningarna tar chansen och rider på vågen om EM blir succé, så att det blir ett lyckat mästerskap även efter mästerskapet. Vi kan ju ordna en IFK-dag, en träningscamp med blandade åldrar för såväl nya som gamla spelare.

Offrar sin semester

Men först nu gäller Danmark, en match som Sanne ska se på plats i Göteborg.

– Jag har även bokat biljetter till två kvartsfinaler, en semifinal och finalen. Min sista semestervecka blir det till att kuska runt Sverige och titta på fotboll. Härligt, säger Sanne Örlegård.

Louise Löfgren
Tomas Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons