Annons

Sanne pendlade 100 mil varje helg för att spela match

Under sina 20 säsonger i IFK:s A-lag var det inte mycket som kom emellan Sanne Örlegård och matcherna med sitt blårandiga gäng.
Under en period pendlade hon över 100 mil varje helg för att spela match. ”Om jag valt att satsa på någonting så kör jag”, säger IFK:s tränare Sanne Örlegård i TA Sportpodd.
Fotboll • Publicerad 7 december 2023
Sanne Örlegård framför micken i TA Sportpodd.
Sanne Örlegård framför micken i TA Sportpodd.Foto: Tomas Nyberg

IFK Trelleborgs tränare Sanne Örlegård tog sina första löpsteg i den blårandiga klubben redan som åttaåring. Nästa 40 år senare har hon 20 säsonger i klubbens A-lag bakom sig, och i början av 2022 tog hon över uppdraget som huvudtränare.

Karriär- och livsval har försvårat trotjänarens tillgänglighet för klubben – men få saker har kommit mellan henne och IFK. Under en period studerade hon till skidlärare i Åre.

Annons

– Första året så pendlade jag hem varje helg under hösten för att spela match. Jag åkt upp i augusti och vi hade fem-sex matcher kvar så jag pendlade hem från Åre varje helg för att spela till säsongens slut, säger Sanne Örlegård i TA-sportpodd.

– Jag flög ner och sen var det nattåget upp på söndagskvällen.

Här saknas innehåll

Detta gjorde Örlegård utan någon ersättning från klubben.

– Det var inga konstigheter, det gjorde jag mer än gärna. Det var härligt att komma hem och spela. Det är lite signum för mig, om jag valt att satsa på någonting så kör jag, berättar hon.

Att hennes stora idol under uppväxten var AC Milan-legendaren Paolo Maldini är kanske inte så konstigt att tänka sig. Liksom Sanne ägnade Paolo Maldini hela karriären i en och samma klubb.

– Han var sin klubb trogen, säger Sanne Örlegård.

– Det är klart att det är en förebild. Det är en skön känsla att tänka på, och ibland faktiskt titta på gamla matcher där han spelar.

”Första året så pendlade jag hem varje helg under hösten för att spela match. Jag åkt upp i augusti och vi hade fem-sex matcher kvar så jag pendlade hem från Åre varje helg för att spela till säsongens slut.”
Sanne Örlegård i TA Sportpodd

En annan fotbollsperson Sanne Örlegård ser upp till är tränaren Pia Sundhage.

– Vi har träffats vid ett antal tillfällen. Väldigt ödmjuk, väldigt inkluderande, säger Örlegård, som träffat Sundhage vid ett par tillfällen.

–Har träffat henne nere på Algarve Cup. Då satt vi och snackade rätt länge vid ett par tillfällen.

Annons

Pia Sundhage, som tränat både svenska, amerikanska och brasilianska landslaget, delade gärna med sig av sina kunskaper och erfarenheter. I podden återberättar Örlegård Sundhages ord.

– ”Jag behöver inte sitta här och hålla på några hemligheter, för gynnar detta damfotbollen så kan jag mer än gärna delge det”. Det i kombination med all den erfarenhet hon har så var det väldigt givande samtal, säger Sasnne Örlegård.

Lyssna på hela intervjun med IFK:s tränare Sanne Örlegård i spelaren ovan, eller hitta avsnittet där poddar finns.

Björn GustavssonSkicka e-post
Jonas BergströmSkicka e-post
André SpångSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons