Annons

Sandell tillbaka i TFF

TFF:s tioåringar tar tacksamt emot de nya benskydd som tränaren delar ut. P10-laget har just slutat tvåa i Skånecupen. "Vi är nog det näst bästa laget i Skåne", säger Fredrik Sandell – "Blackburn-dödaren" som nu är tillbaka i TFF.
Sport • Publicerad 6 januari 2009
Emma Nilsson blev matchvinnare när hon satte 3–1 för Höllviken i F14-finalen. Matchen slutade 3–2 och det var Höllvikenlagets tredje final – och den första segern. Martin Falkenby
Emma Nilsson blev matchvinnare när hon satte 3–1 för Höllviken i F14-finalen. Matchen slutade 3–2 och det var Höllvikenlagets tredje final – och den första segern. Martin FalkenbyFoto: 
TFF:s P10 blev tvåa i Skånecupen. Övre raden tränarna Rikard Bergsten, Fredrik Sandell och Senad Redzic. Från vänster: Rasmus Sandell, Isak Redzic, Filip Månsson, Robin Bergsten, Arialdo Vidovic, Jonathan Bergeling. Längst fram: Kasper Håkansson.
TFF:s P10 blev tvåa i Skånecupen. Övre raden tränarna Rikard Bergsten, Fredrik Sandell och Senad Redzic. Från vänster: Rasmus Sandell, Isak Redzic, Filip Månsson, Robin Bergsten, Arialdo Vidovic, Jonathan Bergeling. Längst fram: Kasper Håkansson.Foto: 
Höllvikens segrande lag i F14-klassen. Övre raden: Otto Persson, Emilia Svennar, Anna Welin, Natalie Malmberg, Izzabelle Ljungdahl, Emma Thorell, Christer Ljungdahl. Nedre raden: Emma Nilsson, Sofia Nilsson, Olivia Welin, Alexandra Benediktsson.
Höllvikens segrande lag i F14-klassen. Övre raden: Otto Persson, Emilia Svennar, Anna Welin, Natalie Malmberg, Izzabelle Ljungdahl, Emma Thorell, Christer Ljungdahl. Nedre raden: Emma Nilsson, Sofia Nilsson, Olivia Welin, Alexandra Benediktsson.Foto: 
Fredrik Sandell är tillbaka i TFF. Som en av tränarna bakom klubbens P10-lag gladdes han åt framgångarna i Skånecupen.
Fredrik Sandell är tillbaka i TFF. Som en av tränarna bakom klubbens P10-lag gladdes han åt framgångarna i Skånecupen.Foto: 

Till hösten är det 15 år sedan Uefacup-äventyret och matcherna mot Blackburn och Lazio. TFF blev "Trelleborgs" över Europa och en blond 21-åring lyste upp i höstmörkret.

Nu är Fredrik Sandell tillbaka i klubben han lämnade 1998.

Annons

- Mitt första år som tränare för det här laget. Ett riktigt bra lag, många individuellt skickliga spelare, säger Fredrik Sandell.

Fotbollshjärtat är delat mellan TFF och IFK.

- Jag är fostrad i IFK och hade elva säsonger i TFF, så hjärtat finns i båda klubbarna.

Så även engagemanget. För 13-årige sonen Pontus spelar i IFK och tioårige sonen Rasmus och bonussonen Jonathan i TFF och Fredrik Sandell är tränare för båda lagen.

Han ser stor potential i det unga TFF-lag som på trettondagen spelade final i Baltiska hallen.

- Klubben har som policy att några andra tränare tar över när de går över till elvamannafotboll. Men om klubben vill så är jag gärna med. Att se dem utvecklas, att se hur de omsätter vad de lärt sig på träning ut till matcherna, det är vad jag får ut av att träna. Det här laget kan gå hur långt som helst.

I Eskilscupen i fjol föll laget mot MFF i kvartsfinalen med 0-3. I Skånecupen blev siffrorna de samma. TFF satsade på ett lågt försvarsspel och vassa kontringar där en blond forward vid namn Sandell var farligaste hotet - således inte helt olikt A-laget på Ewood Park 1994.

Rasmus Sandell fick dock aldrig till någon het målchans. MFF var säkrare i sitt agerande och efter ledningsmål redan i fjärde minuten var det uppförsbacke för trelleborgarna.

- Spelarna var nog lite tagna av stundens allvar. Hade vi vågat spela det spel vi hade i semifinalen (3-0 mot Vången) så hade vi kunnat ge dem en match, säger Fredrik Sandell som är klart nöjd med turneringen.

- Hela laget ska ha en eloge för insatsen.

Annons

Det blev trots allt finalsegrar för Söderslättsklubbar. En var klar på förhand då BK Näset och Vellinge ställdes mot varandra i P12-klassen. 3-1 till Näset som i semin hade besegrat MFF med hela 5-1. På flicksidan dominerar Höllvikens Gif. Tre lag i final - i F12, F14 och F16 - där Olivia Welin spelade i samtliga lag och där 14- och 16-årslagen var identiska sett till spelarmaterialet.

Efter seger i F12 (3-0 mot Köpingebro) följde F14 upp med 3-2 mot LDB Malmö efter mål av Anna Welin, Olivia Welin och Emma Nilsson.

- Två gånger har de här tjejerna förlorat i finalen i F12, mot Köpingebro och LDB. De ville verkligen vinna nu, säger tränaren Otto Persson nöjt.

Laget, som vann DM utomhus och blev trea i Gothia cup den gångna säsongen, var trots jämna siffror överlägset i finalen.

I 16-årsfinalen fick LDB revansch med samma siffror, 3-2, men det får ses som ännu ett steg framåt för talangerna från Höllviken.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons