Annons

Säkerheten förbättras på Vångavallen

Säkerheten på Vångavallen ska förbättras. Redan till derbyt mot Malmö FF nästa helg ska åtgärder vara vidtagna.
Sport • Publicerad 11 april 2007
Första gången. TFF-supportrar mejar ner staketet på Vångavallens västra kortsida sedan Patrik Svensson kvitterat mot AIK den 27 augusti 2001. @08 Bildbyline:Arkivbild: Tomas Nyberg
Första gången. TFF-supportrar mejar ner staketet på Vångavallens västra kortsida sedan Patrik Svensson kvitterat mot AIK den 27 augusti 2001. @08 Bildbyline:Arkivbild: Tomas NybergFoto: 
Andra gången. Göteborgssupportrar mejar ner staketet på Vångavallens östra kortsida sedan Pontus Wernbloom givit IFK Göteborg ledningen mot TFF i allsvenska premiären på långfredagen. @08 Bildbyline:Arkivbild: Tomas Nyberg
Andra gången. Göteborgssupportrar mejar ner staketet på Vångavallens östra kortsida sedan Pontus Wernbloom givit IFK Göteborg ledningen mot TFF i allsvenska premiären på långfredagen. @08 Bildbyline:Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

Omedelbart efter långfredagens premiärmatch diskuterade de ansvariga vilka åtgärder som behövs för att förbättra säkerheten på Vångavallen. Anledningen var att några av IFK Göteborgs supportrar mejade ner ett staket i samband med lagets ledningsmål.

Diskussionerna mynnade i en förändring – ett nytt staket sätts upp närmare bortasupportrarnas läktare.

Annons

– Vi sätter upp ett avbärarräcke precis nedanför läktaren. Det innebär att accelerationssträckan på fem meter till räcket vid planen bromsas upp, det blir svårare att få upp farten, säger Christer Mars, säkerhetsansvarig i TFF. Samtidigt ska ett nytt staket sättas upp, ett staket som ska ersätta det som Göteborgssupportrarna mejade ner på fredagen.

På vilket sätt skiljer det sig jämfört med det gamla?

– Inte alls, det här ska vara något liknande, säger Christer Mars som vidhåller att det var bra att staketet gav vika vilket på så vis förhindrade att någon fick klämskador.

Årets första match på Vångavallen avslöjade brister när det gäller Vångavallens säkerhet, en arena som besiktigades och godkändes bara en vecka innan premiären.

TA-sporten publicerar i dag en bild från 2001. Den visar hur ett fåtal TFF-supportrar mejade ner staketet på västra kortsidan. Även då handlade det om glädjeyttringar i samband med ett mål.

– Jag minns inte den händelsen. Det konstiga är att det här staketet (som rasade i fredags) stått på Vångavallen under lång tid och alla har varit överens om att det varit rätt utrustning, säger Christer Mars. Han berättar också att matchdelegaten och huvuddomaren i sina rapport fastslår att inga supportrar befann sig på planen i fredagens match. Och eftersom det är de rapporterna som ligger till grund för eventuell bestraffning för de inblandade klubbarna, står det klart att TFF och IFK Göteborg slipper undan böter för händelsen.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons