Så ska Vångavallens gräs räddas

Nu görs en omfattande utredning, bland annat med hjälp av utländsk expertis, för att analysera gräset på Vångavallen. Allt i akt och mening att planen ska vara spelbar även efter en hård vinter. – Vi ska göra allt som står i vår makt för att få rätt på det, säger servicechef Bengt A Larsson.
Sport • Publicerad 21 april 2011
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

TFF:s spelare, ledare och fans rasade när föreningen tvingades flytta den allsvenska hemmapremiären mot MFF till Malmö. Sedan förbundets representanter dömt ut Vångavallen och förklarat planen i icke spelbart skick blev kontentan att TFF straffas med en hemmamatch färre än sina allsvenska konkurrenter.

Det ska inte få hända igen.

Därför tas nu krafttag för att gräset på Vångavallen ska klara de strängaste vintrar.

– Vi provkörde en ny maskin igår, som verkar väldigt lovande.

Golfen använder denna sorts djupluftning för att få greenerna i bästa skick.

– Maskinen sprutar ner vatten och spränger ner 15 ton sand. Vi kan också tillföra näringsämnen i gräset, förklarar Bengt A Larsson.

– Vi har ju dressat planen tidigare flera gånger om året, men vi får inte ner det som med maskinen. Planen är spelbar bara en timme efter att vi kört vattenluftaren.

Efter matchen mot Syrianska den 26 maj är det tänkt att det stora testet ska ske.

– Det kostar cirka 23 000 kronor att genomföra det, men vi får det gratis eftersom vi blir en referens för metoden.

Då ska också svaren på de jord- och vattenprover som tagits ha inkommit.

– Vi använder två labb för analyserna, ett i England, som också används av Premier League, och ett här i Sverige. Jordproverna ska visa om det fattas några näringsämnen som vi kan tillsätta, vatten proverna ska bland annat mäta effekterna av att vi nu har kommunalt vatten till planen. Tidigare hade vi ju "borrevann", men med kommunalt vatten kan det finnas klor och annat som inte är bra för gräset, förklarar Bengt

Bengt A Larsson har gått gräsutbildning i Skånebolls regi och ska även fortsätta med den avancerade kursen.

– Gräs är en hel vetenskap. Problemet med Vångavallen är att det är en jordplan och inte en sandplan. Alla nya arenor i dag har sandplan. Medan vi fick ploga bort snön på Vångavallen värmde man bort den på Swedbank stadion i Malmö. Sand är mycket varmare och används också på golfgreener.

Är det fler åtgärder ni planerar?

– Vi har investerat i en spruta mot snömögel så den slipper vi beställa nu. Det gör att vi också kan sätta in gödningen i rätt tid.

Kan ni inte använda tält över planen?

– Det är dyrt att driva, kostar kring 10 000 kronor dygnet att köra. Det kan också kväva gräset eftersom det inte släpper igenom något. Vid en normal vinter klarar vi oss med fiberduk, men de två senaste har varit riktigt svåra. Och andra planer har ju jordvärmare.

Louise Löfgren
Tomas Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.