Ryttarförening ser över säkerheten efter skadedom

Sport • Publicerad 27 maj 2008

Ansvaret för att en häst sparkade en kvinna så illa att hon blev blind ska ligga på Åstorpsortens ryttarförening. Det fastställde på tisdagen Malmö hovrätt i en dom. Och det kan innebära högre krav på landets ryttarklubbar.

Skånes ridsportförbunds ordförande Sverker Torstensson tror att domen innebär striktare regler för vilka som är aktiva, medhjälpare och åskådare. Det säger han till SR Malmöhus.

I de lokala ryttarföreningarna finns en medvetenhet om säkerhet.

– På grund av att det händer olyckor och att jag är ny i föreningen tänker jag se till att det sker en översyn av säkerheten i vår klubb, säger Jörgen Aall-Flood, ordförande i Trelleborgs ryttarförening sedan två månader tillbaka. Hans uppfattning är att säkerheten på TRF:s tävlingar är god. Det finns ett tydligt och strikt tävlingsreglemente hur hästar ska hanteras.

– Där har vi bra koll. Däremot finns mycket göra den vardagliga verksamheten, med säkerheten där. Det handlar inte bara om de som rider, utan också om de föräldrar som vistas där.

Sydslättens RF:s ordförande Ronny Lundin säger att hans klubb redan har gjort mycket för att förebygga olyckor.

– Vi har separerat publik och hästar. Det har kommit efterhand som det blivit mer folk på tävlingarna. Och i höst ska vi bygga om anläggningen för att separera dem ännu mer.

Ronny Lundin ser säkerhetfrågorna som Svenska ridsportförbundets sak att driva. Men frågan är om det hjälper.

– Att hålla på med hästar är farligt.Visst kan man göra saker för att bli ännu bättre på säkerhet, men det går aldrig att slå sig fri från det, säger Ronny Lundin.

Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.