Annons

Rutinen avgörande i klassiker

Hans Hellman gjorde sin första skynketävling i mitten på 60-talet. På fredagen vann han BMK Drives annandagsklassiker. För vilken gång i ordningen visste han inte. Däremot var han ganska säker på att det var rutinen som var segervapnet i 2008 års upplaga.
Sport • Publicerad 26 december 2008
Tvåan och ettan. Jan Jacobsson och HansHans Hellman gick till final i årets skynketävling. Segrare Hellman fick vinglas i förstapris, men äran vägde tyngst. BILD: Privat
Tvåan och ettan. Jan Jacobsson och HansHans Hellman gick till final i årets skynketävling. Segrare Hellman fick vinglas i förstapris, men äran vägde tyngst. BILD: PrivatFoto: 
Lars-Erik Karlsson och Jan Jacobsson duellerar med ett svart skynke mellan sig. Jacobsson vann och gick hela vägen till final. Till vänster poserar Jacobsson bredvid årets skynkemästare, Hans Hellman. Segrare Hellman fick vinglas i förstapris, men äran vägde tyngst. BILDEr: Tomas Nyberg (ovan) och Privat (till vänster
Lars-Erik Karlsson och Jan Jacobsson duellerar med ett svart skynke mellan sig. Jacobsson vann och gick hela vägen till final. Till vänster poserar Jacobsson bredvid årets skynkemästare, Hans Hellman. Segrare Hellman fick vinglas i förstapris, men äran vägde tyngst. BILDEr: Tomas Nyberg (ovan) och Privat (till vänsterFoto: 

Badmintontävling med ett fyra meter högt skynke som nät är en mångårig jultradition i Trelleborg på annandagen.

21 spelare hade mött upp i Södans B-hall i år. Hans Hellman besegrade Jan Jacobsson i finalen med 14-9. Hårdare blev det i semifinalen där Freddy Hansson besegrades med 8-6.

Annons

- Det är väl rutinen som avgör. Man har inte kondisen längre, men man har slagen, och rutinen, förklarade Hans Hellman. 53-åringen har varit BMK Drive trogen sedan han började spelade badminton i Trelleborg som tolvåring.

Han höll i gång med seriespel ända tills för några år sedan. Nu är skynketävlingen på annandagen den enda tävling han ställer upp i.

- En opretentiös rolig tävling, man träffar folk, och både tävlingsspelare och amatörer kan vara med.

Matcherna spelas på tid, två gånger tre minuter och där varje boll ger poäng. Ett fyra meter högt svart skynke i stället för ett vanligt nät ställer särskilda villkor. En nätrullare och man är förlorad.

- Man har ingen aning var och när bollen kommer, det enda man kan gå på är om man hör ljudet när motståndaren träffar bollen.

Badmintonentusiaster i alla åldrar hade mött upp, även om det varde rutinerade herrarna som gick längst i turneringen. Traditionen att spela skynketävling på annandagen har levt i minst 50 år. Lars-Erik Karlsson är ett levande bevis på det.

1959 var Lars-Erik med när tävlingen arrangerades i gamla tennishallen. 2008 var det dags för comeback framför det svarta skynket.

Parallellt med skynketävlingen arrangerades en dubbeltävling under vanliga former. Här segrade Jan Jacobsson tillsammans med Freddy Hansson.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons