Annons

Rune Andersson räddar klubben – igen

TFF gick nästan 8,8 miljoner back. Då kliver näringslivstungviktaren Rune Andersson in – som vanligt.
– Det är inte så svårt att gissa att jag gör det, säger 67-åringen.
Sport • Publicerad 14 februari 2012
Rune Andersson räddar TFF:s elitlicens igen. Åke Fransson och Per-Anders Abrahamsson applåderar.
Rune Andersson räddar TFF:s elitlicens igen. Åke Fransson och Per-Anders Abrahamsson applåderar.Foto: Martin Falkenby
Foto: Martin Falkenby

Förra årets underskott är redan löst enligt Andersson. Hur TFF ska få nästa års balansräkning att visa svarta siffror i stället för röda menar han är enkel matematik i teorin.

– Mer publik, mindre utgifter, säger storsponsorn och tillägger: Men det finns inga genvägar.

Annons

Hans företag Mellby Gård AB, grundades 1986 med lantbruk- och hästverksamhet och är idag är en internationell industrikoncern med säte i Malmö. Företaget har gjort honom till en av Sveriges rikaste män. Veckans affärer placerade honom i höstas på 26 plats med en förmögenhet på sex miljarder. Noterbart är att merparten av de som låg över honom hade ärvt sina pengar i någon mån.

När du ser ett sådant här minusreslutat, är du inte lockad av att gå in och försöka styra upp ekonomin i en mer operativ roll?

– Jag hinner inte bli ordförande. Mina företag tar för mycket tid, säger han.

Men utan Anderssons miljoner hade Trelleborg inte haft ett fotbollslag i eliten, det vet de flesta som följer svensk fotboll på någorlunda nära håll.

Men han tar det ett år i taget sedan snart trettio år tillbaka. Då en ung Per-Anders Abrahamsson som ny TFF-styrelseledamot klev upp till den dåvarande VD:n på Trelleborg koncernen Rune Anderssons kontor.

Troligtvis kommer inget att ändras i fråga om ekonomisk backning den närmaste tiden från Andersson. Men på sikt måste föreningen hitta ett annat sätt att öka intäkterna.

– Ett problem är att, bortsett från Trelleborg AB, är det mest småföretag häromkring, säger Rune Andersson som är tydlig med vad han tycker det är som behövs.

– En större publik är den stora utmaningen för klubben de kommande åren. Det stora problemet är att det inte kommer folk till matcherna. Det är hela grunden för intresse, sponsorer och reklam. Det blir en positiv spiral, säger Rune Andersson.

Hur ska TFF locka mer folk till matcherna?

– Jag vet faktiskt inte. Jag har inget bra svar att ge dig.

Martin Falkenby
Christian Abrahamsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons