Rune Andersson bakom svensk stjärna

Trea, femma och sexa i Elitloppet. På söndag har industrimannen Rune Andersson större förhoppningar i ett av världens tuffaste travlopp. – Visst måste man vara optimist med en sån häst som Going Kronos, säger Andersson.
Sport • Publicerad 22 maj 2008
Rune Andersson före detta vd för Trelleborgs AB håller tummarna. Arkivbild: Bosse Nilsson
Rune Andersson före detta vd för Trelleborgs AB håller tummarna. Arkivbild: Bosse NilssonFoto: 

Rune Andersson, 63, inledde sin framgångsrika karriär i Norrbotten i plåtföretaget Plannja. Därefter fortsatte han i Electrolux och var under 1980-talet både vd och koncernchef för framgångsrika Trelleborg AB.

- Nu är jag inte involverad i något börsnoterat bolag längre. Jag har i stället åtta, något mindre bolag, och cirka 1500 anställda. Det tar förstås min mesta tid men jag gillar hästar och trav och har en egen uppfödning med cirka 25 fölston på Mellby Gård, säger han.

Förutom ett stort intresse för travsporten gillar han också fotboll och i synnerhet allsvenska Trelleborgs FF som han stöttat under många år. Första hästen köpte Andersson redan i början av 1970-talet. 1987 kom första stora hästaffären när han handlade kanadensiska stoet Grades Singing. Hon var en av världens bästa hästar och tillsammans med två kompanjoner betalade de en miljon dollar. Stora pengar med tanke på att dollarn stod i nästan tio kronor. Men det skulle visa sig bli ett lyckat köp.

Grades Singing vann bland annat Breeders Crown, Olympiatravet, Finlandia Ajo, Gran Premio Lotteria och Nationernas Pris. Oftast med tränaren Olle Goop i sulkyn.

- Hon var fantastisk, tuff och hård, hon tålde många långa resor och jag var bland annat på plats när hon vann Breeders Crown i Montreal. Det var en upplevelse, berättar Andersson. Nu heter Mellby Gårds stjärna Going Kronos, som tränas av Lutfi Kolgjini. Andersson köpte in sig tidigt i hästen men utökade sitt ägande för en dryg månad sedan. Därmed kommer sexåringen att tävla i Mellby Gårds gula och blå färger på söndag.

- Jag tyckte att det var en bra affär att utöka ägandet. Jag tror att Going Kronos har mycket kvar att ge på tävlingsbanan och goda förutsättningar att sedan lyckas som avelshingst.

TT: Vad tror du om hans chanser i Elitloppet på söndag?

- Det är alltid tuff konkurrens och i år verkar de franska hästarna mycket bra. Det var ju två franska som besegrade oss i Oslo för två veckor sedan. Men Going Kronos är bra och visst är jag optimist, det måste man vara med en sån häst.

TT: Om du fick ändra på något inom svensk travsport, vad skulle det i så fall vara?

- Säga upp avtalet med staten - omgående. Det är djupt omoraliskt att beskatta travet och spelarna som de gör. Staten borde nöja sig med skatter och avgifter från de 20000-25000 som är anställda inom travsporten. Jag är också övertygad om att staten inte skulle våga gå emot travet om de säger upp avtalet. (TT)

Stig Lindmark

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.