Annons

Rugbysverige breddas

Pingvins damer får spela fler matcher nästa säsong. Det blir följden av det nya seriesystemet.
Sport • Publicerad 2 december 2004
Nyordning inom damrugbyn. Ulrika Assarsson och hennes lagkamrater i Pingvin får spela fler matcher nästa säsong. Ändå är klubben positiv till förändringen. @08 Bildbyline:Arkivbild: Tomas Nyberg
Nyordning inom damrugbyn. Ulrika Assarsson och hennes lagkamrater i Pingvin får spela fler matcher nästa säsong. Ändå är klubben positiv till förändringen. @08 Bildbyline:Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

Svensk rugby gör två stora förändringar till nästa säsong " damernas elitserie blir till två geografiskt indelade serier och dessutom slopas finalhelgen.

– Personligen har jag aldrig förstått varför de la finalen i Stockholm. När vi mötte Vänersborg (guldåret 2003) kändes det inte rätt att spela i Stockholm, säger lagkaptenen Sara Åkerman.

Annons

– Alla tjänar på att finalen spelas borta och hemma.

Rugbyförbundet motiverar sitt beslut att återgå till final över två matcher " efter två år med en avgörande finalmatch " med en kärv ekonomisk verklighet.

Under 2005 väntar flera ekonomiskt riskfyllda projekt, däribland VM-kval.

I november nästa år fattas beslut vad gäller de kommande åren. Serieomläggningen är mer dramatisk och gäller endast damrugbyn.

Elitserien delas in i två grupper, norr och söder, och innehåller sex eller sju lag.

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till "superserien" och tar där med sig poängen från gruppspelet.

I superserien väntar matcher mellan de lag som inte mött varandra tidigare. Därefter väntar kvartsfinal, semifinal och final. Tidigare tio seriematcher och maximalt tre slutspelsmatcher blir nu 16 seriematcher och maximalt sex slutspelsmatcher.

– Ju fler matcher desto bättre blir laget, resonerar Sara Åkerman som är positiv till nyordningen.

– Det här innebär att vi kommer spela matcher även på vardagar, men tidigare har vi fått viga en hel helg åt en enda match. Nu har vi betydligt närmare till matcherna. Förändringen innebär även att Pingvin får möta nya lag. Preliminärt finns Vänersborg, Göteborg, Malmö, Lugi och Wexiö i den södra gruppen.

– Visst är det roligt att möta Stockholmslagen men vi har mött dem så många gånger, säger Sara Åkerman som inte tror det blir lätt att bli bland de tre som går till superserien.

Annons

– Vi mötte Malmö för några veckor sedan. Vi var en spelare kort och spelade oavgjort. Jag tror det blir jämnt mellan de flesta lag och det ska det vara också, men det är klart att vi satsar på att vinna.

Martin Falkenby

Rugby TRELLEBORG
Rugby TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons