Annons

Rose-Mari stolt medaljör

"Boccia är en lätt sport, den är inte så ansträngande." Det säger Rose-Mari Andersson vars kropp hindrar henne från att utöva mer krävande idrotter. För henne är boccia perfekt - svinga med armen, sikta in sig och släppa.
Sport • Publicerad 19 juni 2002
BILD: TOMAS NYBERG
BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Ros-Mari Andersson med träningspartnern Bosse Andersson. BILD: TOMAS NYBERG Nyligen var hon i Malmö där nordiska mästerskapen i boccia avgjordes. Rose-Mari ingick i det svenska tremannalag som slutade på andra plats och därmed kan hon stolt bära en silvermedalj. - Det var mitt första NM och det var jätteroligt och spännande. Vårt lag var jämnspelta och det är bra för då spelar man som ett lag vilket är en fördel, säger Rose-Mari Andersson. - Men vi räckte inte ända fram, Finland vann. När vi träffas utanför Akkas servicecenter har hon på sig landslagsdressen i blått och gult och "SVERIGE" skrivet på ryggen. Svenska Handikappidrottsförbundet står det på emblemet på framsidan. - Jag föddes med skolios (krökt ryggrad) och det gör att jag har andningsproblem. Men boccia kan de flesta handikappade spela, säger Rose-Mari. NM avgjordes i fyra olika klasser där de som spelar i klass 1 har svårast handikapp. Rose-Mari spelar i klass 2. Tjugo år har gått sedan hon började med boccia och hon tränar en gång i veckan med Korpen. Korpen i Trelleborg är för övrig den enda korpförening som har handikappidrotter och det finns en rad olika grenar för den som är intresserad. Men för Rose-Mari Andersson är det boccia för hela slanten. - På träningarna är vi upp till femton personer och vi har lag som tävlar i olika serier som Skåneserien, Superligan, DM och cupspel. Det är roligt att komma ut och tävla, man träffar så många olika människor. Tävlingsspelet ger också en chans att få representera Sverige på mästerskap, som NM. Rose-Mari kom med i landslaget efter att ha presterat bra resultat, bland annat har hon vunnit ett guld och ett silver i Götalandsmästerskapen. Boccia är inte bara en sommarsport, den spelas inomhus under höst, vinter och vår, och utomhus under sommarmånaderna, den säsongen har således precis kommit igång. - Det är skillnad på underlaget och andra bollar och jag kan inte svara på varför men mina största framgångar har jag tidigare nått utomhus, säger Rose-Mari Andersson och tillägger att NM avgjordes inne och den tävlingen lär bli ett minne för livet. - Det var kul att få representera Sverige, en ovanlig känsla. Under NM var allting så ståtligt. Varje trupp marscherade in med sin nationsflagga i fronten, det var som på OS, de spelade till och med nationalsångerna vid prisutdelningarna.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons