Annons

Robin Söderling klar för final

Nio år efter att Magnus Norman var i final i Paris är det dags igen. Hans adept Robin Söderling stod för en imponerande insats när han besegrade Fernando Gonzalez, Chile, efter en femsetare.
Sport • Publicerad 5 juni 2009
Robin Söderling jublarar efter vinsten mot chilenaren Fernando Gonzalez. Bild: Lionel Cironneau AP/Scanpix
Robin Söderling jublarar efter vinsten mot chilenaren Fernando Gonzalez. Bild: Lionel Cironneau AP/ScanpixFoto: 

Nu väntar antingen världstvåan Roger Federer eller argentinaren Juan Martin Del Potro.

Det har varit snart två osannolika veckor i Paris för Robin Söderling. Efter bragden mot världsettan Rafael Nadal och utskåpningen av Nikolaj Davydenko kom rysaren mot chilenaren Fernando Gonzalez på fredagen.

Annons

Efter att ha vunnit de två första seten, 63, 75, tappade han de två nästföljande men kunde till slut avgöra, 64, i femte set.

För många blev det en otrolig match, så även för Robin Söderling.

– Det är overkligt. Jag spelade bra i de två första sten, sedan började han att spela otroligt bra, sade svensken.

– När jag låg i femte set sa jag till mig själv: "Jag har inget att förlora". Då började jag att returnera väldigt bra och allting förändrades. Men jag har kvar den svåraste matchen, kanske mot Federer på söndag.

På läktaren satt hans tränare Magnus Norman, som var senaste svensk att nå final i turneringen i Paris.

– Sättet han vinner på är helt sjukt, säger Norman.

– När han kom tillbaka från 14 till 44 i avgörande set, då tänkte jag att det spelar ingen roll han är en vinnare ändå på det sätt han uppträtt. Jag är otroligt glad för Robins skull.

Gonzalez hade allt i sin makt för att rubba svensken, såväl spelmässigt som psykiskt. Med sin forehand och korta stoppbollar försökte han hindra Söderling, när inte det gick försökte han psyka svensken genom att protestera mot domslut.

I fjärde set vid ställningen 44 började chilenaren protestera kraftigt mot ett domslut som han ansåg vara fel. Till slut gick han så långt att han sopade bort märket efter bollen med rumpan.

Det flera minuter långa avbrottet kom att störa Söderling och han tappade såväl fjärde set som hamnade i underläge, 14 i femte.

Annons

Då såg det oerhört mörkt ut men 24-åringen hittade krafter från ingenstans och kämpade sig tillbaka. Vid ställningen 34 fick han breakboll och en forehandretur gjorde att han kunde bryta tillbaka Gonzalez serve. En rak backhand gav sedan ytterligare break och svensken kunde sedan serva hem setet.

För Söderling är det hans livs största framgång och för svensk del den största sedan Thomas Johansson vann Australian open 2002.

I finalen väntar troligtvis världstvåan Roger Federer som svensken aldrig besegrat. Federer är på jakt efter den enda grand slam-titel som han saknar i sin samling.

Bara en svensk står nu i vägen.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons