Riksidrottsförbundet vill syna pedofilregister

RF-basen Karin Mattsson Weijber vill få tillgång till delar av belastningsregistret för att kunna stoppa pedofiler från att vara idrottsledare.
Frågan ligger sedan ett och ett halvt år tillbaka hos regeringen.
Sport • Publicerad 28 april 2011

Ska vem som helst kunna verka som idrottsledare? Riksidrottsförbundet (RF) lyfte frågan till regeringen redan för ungefär ett och ett halvt år sedan.

– Vi driver frågan att få göra begränsade utdrag ur belastningsregistret på samma sätt som man gör på förskolor. I dag är det inte möjligt, nu måste man ta utdrag ur hela belastningsregistret. Jag vet inte faktiskt inte var den frågan ligger i dagsläget, säger Mattsson Weijber till TT.

– Men belastningsregistret fångar bara upp de som redan är dömda och får inte ersätta det förebyggande arbetet med värdegrundsarbete och policy för ledarskap.

Utan kännedom om den bok som Patrik Sjöberg skrivit och de avslöjanden om övergrepp som Yannick Tregaro kommit med har RF sedan en dryg månad tillbaka intensifierat arbetet med ett policydokument rörande sexuella trakasserier.

– Vår styrelse beslutade i mars att skärpa vår policy och vägledning angående sexuella trakasserier och sexuella övergrepp. Den ska bli en guide för hur man ska arbeta förebyggande. Den håller vi på att redigera och den ska ut på vår hemsida så snart som möjligt, säger RF-basen.

Gustav Svensson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.