Annons

RF-basen: Idrottsledare får för lite uppskattning

Svensk taekwondo drivs av eldsjälar. Så gör också större delen av den svenska idrotten. RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber menar att de ideella ledarna inte får den uppskattning de förtjänar.
Sport • Publicerad 29 maj 2009

– Okunskapen är stor för vad dessa ledare gör i vardagen, säger hon.

Torsdagen var en historisk dag för Karin Mattsson Weijber. Hon gjorde sitt första besök i Trelleborg. Och för första gången såg hon taekwondo live.

Annons

RF:s ordförande betonade vikten av ett internationellt mästerskap på svensk mark.

– Det är bra för bilden av Sverige. Vi har jobbat mycket gentemot regering och andra organisationer för att betona vikten av internationella evenemang. Den svenska publiken är i regel kunnig och intresserad av live-idrott. Sen är det viktigt för rekryteringen, det ger många positiva effekter, säger hon.

För två veckor sedan omvaldes hon som ny ordförande i RF.

En av de vanligaste frågorna hon får när hon reser runt i landet är den om de ideella idrottsledarna; eldsjälarna som enligt den allmänna bilden är på väg att försvinna.

– Många säger att de känner oro för det, säger hon.

– Jag tror vi måste tänka på ett nytt sätt; vi måste dela på det. En som kan lägga ner fyra dagar i veckan och en på helgen är inte lätt att hitta i dag. Vi måste lära oss att dela på det, att inte kräva lika mycket av varje person.

Karin Mattsson Weijber säger att ledarnas gärning borde lyftas fram, uppskattas och uppmärksammas mer än vad som görs i dag.

– Många gånger är idrottsledaren den viktigaste personen i barnets uppväxtmiljö, sånt går inte att mäta i pengar.

– En idrottsledare är i regel en person som är beredd att ta ansvar utöver det vanliga. Det är egenskaper som är viktiga överallt och som arbetsgivare också har nytta av.

Att kunna erbjuda utbildning i ledarskap och idrott är ett viktigt sätt att behålla och stimulera ledarna, menar Karin Mattsson Weijber.

Annons

Svensk taekwondo har i dag 8 000 aktiva i 160 klubbar. Förbundet vill vinna ny terräng, men bristen på ledare gör det svårt.

–  I Azerbajdzjan har taekwondon statsunderstöd med betalda instruktörer, då är det inte svårt att växa. För oss är det en fritidssysselsättning, konstaterar generalsekreteraren i svenska taekwondoförbundet Ferenc Böö.

I organisationen kring  junior-EM i Södan jobbar lite drygt hundra personer ideeellt för att få arrangemanget att gå runt.

RF-basens råd till taekwondon:

– Dra nytta av junior-EM, det är ändå en stor ungdomssatsning som de gör. Sen är det deras sak att förhålla sig till den. I dag när det är konkurrens om tid och resurser är det viktigt att man som förening och förbund noga tänker igenom vad man vill stå för och hur man vill förmedla det.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons