Annons

Rekordtidig premiär nästa år

Tycker du att årets säsong varit trist. Var lugn. Det är bara 169 dagar kvar tills nästa allsvenska säsong sparkar igång. Närmare bestämt den 13 mars. ”Vi behöver en längre säsong”, säger fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer.
Sport • Publicerad 25 september 2009
Foto: 

TRELLEBORG. Den allsvenska fotbollen är på väg att bli rena vinteridrotten. Inte nog med att säsongsstarten sker så tidigt som 13 mars. Allsvenskan är färdigspelad först en vecka in i november.

– Det här kommer att gynna spelarna, säger Sune Hellströmer.

Annons

Beslutet om en förlängd spelsäsong fattades av förbundsstyrelsen den 16 september som då fastslog årsplaneringen för 2010.

Anledningarna till den långa säsongen är flera. VM i Sydafrika innebär ett uppehåll på två månader och är huvudskälet till förlängningen. Lägg till spel i Europacuperna, svenska cupen och en allsvenska som numera rymmer 16 lag.

–  Oavsett om vi är med i VM eller inte så kommer vi enligt Fifas regler ha ett längre uppehåll i samband med VM, säger Tommy Theorin, ordförande i Svensk Elitfotboll (SEF).

–  Vi har också tappat på Europarankingen vilket innebär att våra klubbar som spelar i Europa tvingas in i kvalspel i ett tidigare skede.

Enligt Sune Hellströmer har det sedan en tid funnits en ”allmän syn” bland de allsvenska klubbarna att förlänga säsongen.

– Ett längre uppehåll mellan matcherna gynnar fotbollen. Svenska klubbar har inte så stora spelartrupper, det blir slitningar på spelarna. Med längre uppehåll får vi ökad kvalitet och det är kanske bättre även ur medicinsk synpunkt.

Även publikt räknar de styrande med en förbättring.

– I vart fall ges en ökad möjlighet att bygga upp en förväntan inför en hemmamatch eftersom det är en händelse som inte kommer lika tätt.

I Trelleborgs FF ställer man sig enbart positiva till förändringen.

– Nu slipper vi det vansinnesprogram som vi haft tidigare. Det är ingen som har tjänat på det, varken klubbar eller publik och jag tror att en del av publikminskningen ligger i det, säger tränare Tom Prahl och får medhåll av Lasse Larsson.

Annons

– Programmet har varit för komprimerat. Jag tror att för vår del hade vi kunnat undvika några av alla skador om vi inte spelat så tätt.

Några veckor blir det ändå tre matcher per vecka, precis som under tidigare säsonger.

Förändringen är ändå så pass stor att klubbarna tvingas ändra invanda mönster. TFF tar nu helt fritt i november för att rivstarta med tung träning i december. Strax efter nyår är det dags för första träningsmatchen.

– Vi tittar på tidigareläggning av vårt träningsläger. I tre år har vi varit i spanska Alfas del Pi, men nu måste vi nog ännu längre söderut för att få tillräcklig värme, säger Lasse Larsson som hoppas att allsvenska premiäromgången spelas på arenor med konstgräs.

–  Att lägga ett spelprogram är inte lätt, det är så många komponenter som ska beaktas. Det är tillräckligt många saker att ta hänsyn till och att lägga till ytterligare en kan bli svårt, säger Sune Hellströmer.

Allsvensk premiär 13 mars alltså och så fullt ös i två månader innan VM-uppehållet då de allsvenska arenorna står oanvända trots att planerna då är som allra grönast.

–  Något år har vi pratat om en miniturnering och det är klart att vi kan hitta på något skoj under uppehållet. En Öresundsturnering med danska lag hade varit spännande, säger Tom Prahl

Martin Skogsberg
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons