Rekordmånga motionerar
Det joggas, cyklas och skidas som aldrig förr i Sverige. I alla fall om man ser till antalet anmälningar till de stora motionsloppen, med deltävlingarna i En svensk klassiker i spetsen.
Störst ökning finns hos Vansbrosimningen, där antalet anmälda till de olika loppen sedan 2005 har ökat med 62 procent. För Göteborgsvarvet är siffran 56 procent, Lidingöloppet 48 procent, Vasaloppet 41 procent och Vätternrundan 26 procent.
– Mycket beror nog på vårt jobb med marknadsföringen de senaste åren. Sedan är människor också mer medvetna om sin hälsa, säger Åsa Larsson, medieansvarig för Vansbrosimningen.
– Antalet anmälda ökar stadigt, men de senaste åren har vi sett ännu större ökning.
Ofta ligger flera års funderingar bakom det första försöket i något av loppen. Men sedan är det lätt att fastna.
Så var det för Lidingöbon Gunnar Wik, som år efter år sett motionärerna ta sig an Lidingöloppets tuff bana innan han till slut själv anmälde sig.
– Innan spelade jag bara innebandy en gång i veckan kanske. Sen bara bestämde jag mig. Det kanske var någon sorts tidig 35-årskris, säger Gunnar Wik, 45, numera vanemässig motionär.
Han har gjort en klassiker en gång, men har fastnat för framför allt cyklingen och löpningen. Nästa år siktar han på att göra sitt tionde Lidingölopp och sin sjunde Vätternrunda.
– En drivkraft är resultaten, att försöka förbättra sig jämfört med åren innan, säger Gunnar Wik.
Det har blivit lättare och lättare att delta i något av de stora motionsloppen. Anmälningarna går numera att göra via nätet och vill man inte löpa hela linan ut finns loppen i halvformat, i en speciell ”tjej”-variant eller för barn och ungdomar.
Vansbrosimningen har till exempel lopp för 6–9-åringar som avgörs i en bassäng i målområdet och mellan Sälen och Mora kan man sommartid både cykla och gå stavgång i Gustav Vasas fotspår.
– Som arrangör utvecklas man hela tiden, blir bättre på marknadsföring och utökar antalet lopp, förklarar Vasaloppets informationschef Per Strid.TT