Rekordbra men långt ifrån färdig

Det här är året har Tracey Andersson hittat rätt. I juni satte IFK:aren nytt svenskt rekord i slägga och i EM i Barcelona satsar hon på en rekordbra svensk placering.
Tacka ”lyxträningen” för det.
Sport • Publicerad 28 juli 2010
Tracey Andersson
Tracey AnderssonFoto: Claes Nyberg

Barcelona har varit huvudmålet hela säsongen och när hon nådde 69,28 i Eskilstuna kunde hon äntligen kvittera ut sin efterlängtade EM-biljett.

Men 69,28 hade nog inte varit möjligt utan Håkan Kyöttilä, grenutvecklingsansvarig i slägga för Svenska Friidrottsförbundet och Traceys tränare sedan tre år tillbaka.

Framgångsreceptet är enkelt; mer teknikträning, nästan ingen fysträning. Så har det varit sedan Trelleborgsstjärnan flyttade till Göteborg.

”Lyxträning” kallar Håkan Kyöttilä det:

– Hon var otroligt genomtränad när hon kom hit. Det hade hennes tidigare tränare sett till. Tracey är ett fysiskt praktexemplar. Hon tar till exempel 200 kilo i knäböj, säger han.

Sakta men säkert har 25-åringen blivit jämnare, sakta men säkert kastar hon längre och längre menar Kyöttilä, men för den utomstående tog IFK:aren ett jättekliv den här sommaren. Att sätta svenskt rekord på en tävling med stora delar av svenska friidrottseliten på plats var ett bevis för att hon kan prestera när det gäller.

– Tracey har höjt både lägstakapaciteten och högstakapaciteten, säger han.

Men sedan har det varit lite si och så med formen och Tracey Andersson har valt att avstå från tävlandet fram till EM.

– Det är många aspekter som ligger bakom det. Bland annat vill hon undvika onödig stress. Saken är den att man kan tävla sig ur form och det gäller särskilt en sån som Tracey vars begränsningar ligger i tekniken. Man förlorar mycket träning på att tävla.

Under några års tid verkar det som att Tracey har varit som bäst tidigt på säsongen, är det något som ni har reflekterat över?

– Ja så har det varit och det är förstås inte optimalt för en friidrottare. Många av de stora tävlingarna är ju senare på året.

Vad har ni gjort för att rätta till det?

– Just att ha den tävlingsfria perioden är ett sätt att försöka komma tillrätta med det.

Vad mer behöver Tracey förbättra?

– Tidigare hade hon kraft men ingen plan. När hon kom hit var det nästan som att vi började om med hennes teknikträning på nytt.

Håkan Kyöttilä menar att om Tracey Andersson hade haft bättre teknisk hjälp hade hon varit någon helt annan stans resultatmässigt. Kanske till och med världstoppen.

Det hon främst slipar på är en förändring av rotationen vid utkastet.

– Hon hade en otrolig fart tidigare men nu ska hon låta släggan göra jobbet i stället. Det är ett inlärningsfel som ligger bakom. Hon har inte varit medveten om släggbanan.

Tidigare var utkastet cirkulärt men Tracey jobbar på att göra det mer elliptiskt.

– Hon har en enorm vilja. Hon lägger upp sitt liv helt efter att bli så bra som möjligt på friidrotten. Hon arbetar 15 timmar i veckan och lever på existensminimum för att få tid med sin träning. Den fokusen är ovanlig i Sverige. De flesta har sin träning lite vid sidan om, säger han.

Nu tror Håkan Kyöttilä att den egentliga toppen är först fem till tio år bort.

– Hon är långt ifrån färdig och har minst en division i sig till. Det ska bli spännande att följa henne de närmaste åren.

Men Håkan Kyöttilä menar att hon har längre längder än sitt rekord i sig redan i år.

– Tracey har kastat 70,00 på träning. Det vore kul om hon kunde komma dit även i tävling.

Han tror hon kan förbättra sitt rekord redan i år.

– Men inte under EM, då är det för mycket annat som stör.

Däremot siktar Tracey Andersson på att ta sig till final.

– För det krävs 66 meter vilket vore det bästa en svensk presterat i tunga kast sedan 1974 och Ricky Bruch som vid EM i friidrott tog bronsmedalj i diskus.

Christian Abrahamsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.