Annons

Regnet förstörde Ryder cup

Flera års förberedelser och miljontals pund har pumpats in.
Sport • Publicerad 1 oktober 2010

En sak kunde dock inte Ryder cup-arrangörerna styra över – nämligen vädret.

Kraftigt regnande förstörde inledningen och kan nu förlänga tävlingen över måndag.

Annons

Det har varit ett orosmoment inför tävlingen. Efter knappt två timmars spel besannades det med all kraft. Regnet öste ned på längden och tvären i Wales och Ryder cup-spelarna fick kliva av banan och in i klubbhuset.

Där satt man också kvar när klockan hade närmat sig 15 lokal tid och hela det planerade tidsschemat hade spräckts. Foursome-bollarna som egentligen skulle ha avgjorts under eftermiddagen var inte i närheten av att starta och det var mer en fråga om förmiddagens bästbollar skulle hinna bli klara under fredagen, de som Europa tagit ett fast grepp om med ledning, 3–1.

Den stora frågan är dock om inte avslutningen tvingas att flyttas från söndag till måndag på grund av regnandet.

– Om vi inte börjar spela före 13.45 (kl 14.45 svensk tid) så kommer vi inte att hinna klart det här under söndagen, trodde Europas Ryder cup-kapten Colin Montgomerie i tv.

Redan 2001 tilldelades Wales Ryder cup och sir Terry Thomas, mannen och miljardären, bakom anläggningen Celtic Manor, har i flera års tid skrutit om att golfbanan ska klara kraftigt regnande tack vare ett hypermodernt dräneringssystem. Och även om regnet föll redan när USA:s Dustin Johnson slog ut den första bollen i tävlingen 07.45 lokal tid, var situationen hjälpligt under kontroll. Men ganska snart ökade regnandet och i stället för Woods, Mickelson och de andra stjärnorna fick tv-kanalerna visa slow motion-bilder på personer som sopade bort vatten från greener. En reporter höll en mikrofon i närheten av en dräneringsbrunn för att med all övertydlighet visa att här rinner mycket vatten.

– Det var nästan så man inte kunde kalla det golfbana. Bollen går kanske 15 procent kortare än vanligt. Det var bra att man avbröt det för Ryder cup är en så pass viktig tävling och det ska inte spelas under sådana omständigheter, sade USA:s Stewart Cink som spelade ihop med Tiger Woods.

Peter Hanson, som var tänkt att göra Ryder cup-debut i fredagseftermiddagens bästboll, får nu högst troligtvis vänta till på lördag på den debuten.

Och publiken som betalat tusentals kronor, men tillbringat större delen i skydd för regnet, var de stora förlorarna. Biljettreglerna säger att om ett enda golfslag slagits så återbetalas inga biljettpengar.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons