Ratad framtidsman vill börja om från början

Bofast i juniorlandslaget, omhuldad och gränslöst betrodd med stor framtidspotential. Det var då. Nu har TFF slutat hoppas på sin store talang. Toni Bahtiri är klubblös och får fortsätta karriären någon annan stans.
Sport • Publicerad 21 november 2008
Toni Bahtiri lämnar TFF, men har inte gett upp drömmen om spel på elitnivå. Bild: Tomas Nyberg
Toni Bahtiri lämnar TFF, men har inte gett upp drömmen om spel på elitnivå. Bild: Tomas NybergFoto: 

Det har snackats en del om Ängelholm. Toni Bahtiri har varit där och visat upp sig och ska kanske dit igen.

- De var intresserade men jag måste veta vad jag själv vill göra och sådana grejer. Det är så mycket att tänka på, jag vill inte stressa fram något, säger han.

- Målet är att hitta en klubb så högt upp jag kan och börja om från början. För några år sedan hade Toni Bahtiri andra mål. Omgivningens förhoppningar var höga. Inför allsvenskan 2007 talade både tränaren Conny Karlsson och klubbdirektören Lasse Larsson om Bahtiri som ett framtida utropstecken i laget.

På meritlistan finns 24 pojk- och juniorlandskamper. Han debuterade i blågult i april 2005 genom att göra tre mål mot Polen när Sverige vann med 4-1.

- Det var kul. Då. Jag hade hellre slagit igenom nu.

2005 var genombrottsåret också i TFF. Han A-lagsdebuterade och spelade tolv matcher i superettan. Därefter har, för att citera flera ledare i TFF, "ingenting hänt".

För varje säsong som gått har antalet matcher i A-laget blivit färre. 2008 var han aldrig i närheten av startelvan.

- Jag har hört hur folk har snackat i Trelleborg, de säger att jag inte tog chansen när jag fick den. Men när jag spelade 2005 spelade jag från start i tio matcher och blev utsedd till matchens lirare tre gånger. Sedan fick jag inte spela, säger Toni Bahtiri.

- Jag var i väg i landslaget och det gick jättebra, men när jag kom tillbaka fick jag inte spela. Jag tappade motivationen, tålamodet har en gräns.

Att kontraktet med TFF nu inte förlängs är inget som förvånar honom.

- Jag tycker inte att jag förtjänat att få nytt kontrakt.

Varför har du inte kunnat konkurrera?

- Jag bröt benet förra hösten och var borta lång tid, sen var det tungt att komma tillbaka, jag missade försäsongen som är så viktig. Sedan jag fick reda på att ja inte ingick i Toms trupp.

Toni berättar om fotbollsår utan glädje.

- Jag hade ingen motivation att gå till träningarna ens, det var som att gå till ett jobb och inte få betalt. I januari fyller han 21 år. Han säger att fotboll fortfarande är lika roligt och att han vill fortsätta satsa.

Men i Trelleborg blir det inte, inte i TFF och inte heller i någon av division tre-klubbarna i stan.

- Division tre är för lågt. Jag siktar på att spela i allsvenskan igen.

Hur känns det att lämna TFF efter all dessa år?

- Både skönt och tråkigt. Min familj och mina vänner är ju här, alla spelarna är verkligen skitschyssta. Jag önskar att jag kunde gjort bättre i från mig, men eftersom jag inte presterat bättre får jag ta det som det kommer.

Toni Bahtiri lämnar TFF, men kan inte undgå att tänka tanken att han en gång kommer att ställas mot moderklubben.

- Det hade varit riktigt roligt faktiskt, då ska jag dribbla hela matchen.

I TFF blev han talangen som aldrig slog igenom. Nu har han drömmen att göra det på annat håll i stället.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.