Annons

Rasmus Bengtsson: "Det är nu eller aldrig"

Utanför laget sedan tränarbytet. Men nu har Rasmus Bengtsson plötsligt chansen att visa sin kvalitet.
– Det är nu eller aldrig, säger förre TFF-spelaren vars Hertha Berlin slåss för att stanna kvar i Bundesliga.
Sport • Publicerad 1 april 2010

Hertha Berlin är tyska ligans största besvikelse. Laget blev fyra förra säsongen. Nu är laget jumbo med fem poäng upp till kvalplats med sex omgångar kvar.

– Vi har haft en extrem press på oss från våra fans, men också från hela Tyskland. Vi är laget från huvudstaden och plötsligt är vi på väg ut ur Bundesliga.

Annons

En Serie A utan Roma och Lazio. En La Liga utan Real Madrid och Atletico. En Premier League utan Arsenal, Chelsea, Totten…, ja ni förstår vad som är på väg att hända.

Rasmus Bengtsson och hans lagkamrater fick på nära håll se supportrarnas besvikelse ta uttryck i förstörelse när flera av dem stormade planen efter den nesliga förlusten mot bottenkollegan Nürnberg. Spelarna hade hunnit undan när fansen slog sönder delar av Olympiastadion. Tyska fotbollförbundet gav Hertha Berlin böter och i hemmamatchen mot Stuttgart är antalet åskådarplatser begränsat till 25 000.

Två veckor senare hyllade Hertha- supportrarna sina spelare. Laget hade inte vunnit, däremot hade spelarna kämpat väl i det mållösa mötet med fjärdeplacerade Dortmund inför 60 000 åskådare.

– De flesta stod upp efteråt. De tyckte att vi förtjänat att vinna.

Bland de hyllade fanns Rasmus Bengtsson, nyförvärvet som just gjort sin sjätte ligamatch för säsongen. Han hoppade in med en halvtimma kvar sedan mittbacken Roman Hubnik, lånet från FK Moskva, skadat knät.

– Jag var nervös direkt när jag kom in men det var häftigt att spela inför en så stor publik. Det var en viktig match för oss och spelet böljade fram och tillbaka.

Rasmus berättar om känslan bland spelarna efter matchen.

– Med de chanserna vi skapade borde vi ha vunnit, så därför kändes det lite som en förlust. Vi fick ett mål bortdömt med tio minuter kvar och det är väldigt tveksamt om det var offside. Men i den situationen vi är i blir det väl så att man får mycket emot.

Jumbolaget måste vinna flera av de återstående sex matcherna. Annars åker laget ner i tvåan.

Läget har ljusnat något efter förra helgens skrällseger, 5–1 borta mot Wolfsburg.

Annons

Läget har också ljusnat för Rasmus Bengtsson som nu har gjort två inhopp i rad efter att ha varit utanför laget sedan 25 oktober.

– Jag har spelat lite i B-laget men det är klart att jag är matchotränad. Jag blev lite stillastående i vissa situationer mot Dortmund, men det kändes helt okej. Tränaren (Friedhelm Funkel) sa att han var nöjd med det jag presterade.

Med Roman Hubnik borta i sex veckor har Rasmus Bengtsson en enklare väg in i A-laget bredvid tyske landslagsspelaren Arne Friedrich. Konkurrenten heter Steve von Bergen, schweizaren som kommer just från en skada. Det innebär att Rasmus troligen spelar borta mot Köln.

– Matchen på lördag är min möjlighet, då är det ”time to shine”. Det är nu eller aldrig för laget och det är nu eller aldrig för min del också känner jag. Spelar jag och vi vinner så ska det mycket till att jag inte spelar nästa match. Men förlorar vi är det enkelt att flytta på den som kom sist in. Därför är det viktigt att laget vinner, så det är en riktigt viktig match.

Efter Köln möter Hertha Berlin bara topplag, samtliga är nu bland de åtta bästa i Bundesliga. Men varken Rasmus eller Hertha har gett upp.

– Efter förlusten mot Nürnberg gick luften ur oss. Folk på stan sa att det var helt kört och likadant var det i media. Det gjorde att vi kunde spela helt avslappnat mot Wolfsburg och vi spelade stundtals ut fyran Dortmund och borde ha vunnit med ett par mål.

Vad talar för att ni klarar det här till slut?

– När vi spelar bra spelar vi riktigt bra och vi har materialet för att spela i Bundesliga, helt klart.

Björn Gustavsson
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons