Annons

Ragnar och Oskar TABK:s medaljhopp

De är framtidshopp men redan fruktade. TABK:s Ragnar Öhman har ett guld att försvara. Klubbkamraten Oskar Svensson kan ta sin första medalj på senior-SM.
Sport • Publicerad 16 februari 2007

SM i tyngdlyftning avgörs i helgen i Uppsala. Men den som trodde att starkast vinner har inte rätt – inte helt.

– Tyngdlyftning handlar väldigt mycket om taktik. Det är ett mentalt spel som pågår mellan lyftarna eftersom man inte har så många försök, säger TABK-tränaren Ingmar Aldenhov.

Annons

Varje lyftare väljer sin ingångsvikt. Därefter får han höja två gånger. Tre försök i varje vikt är vad som gäller.

– I Trelleborg har vi alltid gått in för att lyftaren ska få självförtroende från början. Det har vi vunnit många titlar på, säger Ingmar.

– Många andra går in för att skrämma sina motståndare, men de har också fallit på den taktiken. Bättre då att visa säkerhet och på så vis skapa rädsla hos motståndarna.

Ingmar Aldenhov tror att en av två antagonister – Gunnar Lögdahl och Kristoffer Modig – väljer att gå upp i Ragnar Öhmans viktklass, 105 kg.

– Lögdahl har vunnit ganska så många gånger och därför tror jag att Modig går upp en klass. Därmed begår han sitt livs misstag.

Varför det?

– För att han får möta Ragnar som är en riktig tävlingsmänniska. Han kommer få en rejäl omgång och det är inte kul för en 30-åring att få stryk av en 18-åring, speciellt inte när man varit landslagsman och OS-kandidat.

– Ragnar har visat bra form på träning och har guldet att försvara. Det är lika bra att ta andra raka om han ska slå Björns rekord på 14 guld i rad, säger Ingmar.

Björn Falkland har slutat, men en ny gyllene generation är på gång. Oskar Svensson, 16, lyfter faktiskt mer än vad Ragnar gjorde i motsvarande ålder.

– Oskar är naturligtvis ett stort löfte. Men han tränar tre gånger i veckan, Ragnar tränar tio.

Annons

För två år sedan blev Oskar tvåa på ungdoms-SM efter Jonathan Zetterberg. I fjol var placeringarna de omvända.

– Och i år ska Oskar ta pappa Zetterberg på senior-SM, säger Ingmar Aldenhov som tror Oskar har medaljchans i 69-kilosklassen.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons