Annons

Ragnar är stark så in i Norden

Trelleborgs ABK:s tyngdlyftarlöfte Ragnar Öhman, 15, tog silver i nordiska mästerskapen för ungdomar i helgen. Nästa mål är USM i vår och i fjärran hägrar ett OS...
Sport • Publicerad 30 oktober 2003

I helgen tog Trelleborgs ABK:s Ragnar Öhman, 15, silver vid nordiska mästerskapen i tyngdlyftning för ungdomar och juniorer i Skara. Detta efter att ha satt personligt rekord i både ryck och stöt, 100 respektive 122,5 kg. - Han har en otrolig tävlingsinstinkt, berömmer TABK-ledaren Ingmar Aldenhov. Det var först efter en dramatisk avslutning och ett visst tjuv- och rackarspel från norsk sida som Ragnar Öhman kunde vinna sitt silver. Norrmannen Kim Helge Moe, som slogs med Ragnar om silvret, stod beredd att lyfta när de norska ledarna plötsligt begärde en högre vikt för Moe vilket innebar att Moe fick vänta och att det plötsligt var Ragnars tur. En manöver som betydde att han hamnade under tidspress och som enligt Ingmar Aldenhov syftade till att få den unge TABK:aren ur balans. Det gick inget vidare. Ragnar Öhman gick in och stötte 122,5 kilo, personligt rekord - fyra sekunder innan tiden var ute! - Vi har lagt ner mycket arbete på att lyftarna ska känna trygghet, att de ska vara trygga i sig själva och med sin lyftning, säger Ingmar Aldenhov. Trelleborgs Allehanda träffade Ragnar i samband med ett träningspass i Söderslättshallen och just träningen, att hela tiden få utmana sin egen kropp och naturlagarna och göra framsteg, är något han uppskattar lika mycket som medaljer. Tidigare i höst tog han för första gången 100 kilo i ryck och det värderar han högre än helgens silver. - Det är roligt när man känner att man blir starkare och jag har fått ett annat begrepp om vikter sedan jag började med det här. Förr var 100 kilo en väldig vikt men nu tar jag den lätt, säger han. Kärleken till sporten som sådan hindrar dock inte att han har resultatmål uppsatta. Och det är inte vilka resultatmål som helst. - OS 2008 siktar jag på. Jag tror att man kan allt bara man vill. Ingmar Aldenhov tycker förstås att det var ett klokt beslut och tror att det kan bära långt inom tyngdlyftningen för Ragnar. - Han har en hög utvecklingspotential. På det senaste halvåret har han utvecklats så mycket som man normalt gör på ett år. - Först och främst måste man ha en stark vilja. Det är mycket som ska nötas in, teknik och styrka. Sedan gäller det att ha tävlingsnerver också, säger Ragnar. Vilket han ju visade i NM i helgen att han har så det räcker.

Jonas Gustafsson jonas.gustafsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons