Annons

Puttdoktorn får Peter Hanson att släppa loss

US Open som börjar idag är den tuffaste av de fyra majortävlingarna och långa Congressional Country Club ställer hårda krav på spelarna. Och ju svårare förutsättningar desto bättre trivs Peter Hanson.
Sport • Publicerad 16 juni 2011
Peter Hanson. Foto: Lars Brundin
Peter Hanson. Foto: Lars BrundinFoto: Lars Brundin

Förväntningarna höjs nu när gåtan kring Peter Hansons svaga del av spelet, puttningen, nu verkar vara löst. Vetenskaplig hjälp har fått honom att släppa loss.

– En känsla av frihet, berättar Peter Hanson inför US Open, som startar i dag.

Annons

US Open har visat sig vara den major där Peter Hanson spelar bäst, 18:e plats 2009 och 16:e 2010.

Inför årets tävling utanför Washington DC utstrålar han självförtroende i än högre grad än annars.

– Congressional är en lång bana (6 926 meter) och ska passa mig bra eftersom precisionen är viktig. Det gäller att ha den rätta inställningen för att orka med när det är så svårt. I själva spelet måste alla bitar vara på plats.

Peter Hanson, 47:a på världsrankingen, har gång på gång visat att han har alla verktyg för att slåss med de bästa. Frånsett en viktig del – spelet på greenerna.

I flera år har han försökt förbättra sin puttning. Han har tittat på klubbans fart, axlarnas position, hur bladet öppnar sig inför bollträffen, hur bladet sluter sig efter bollträffen.

Peter Hanson säger att han hamnade i en fälla.

– Jag ville ha tekniken så perfekt, men den är inte så avgörande. Se på Jack Nicklaus hur han puttade så ser det annorlunda ut jämfört med hur Tiger Woods puttar. Men båda är jäkligt bra på att få bollen att starta på linjen. Det har verkligen hjälpt mig.

Det som hjälpt honom är vetenskapen. För tre månader sedan vände sig Hanson sig till Jon Karlsen, en golftränare som har doktorerat i puttning.

– När han skulle skriva sin doktorsavhandling utgick han från vad som krävs för att sänka en sexmetersputt. Hur stor inverkan är greenläsningen, hur mycket är teknik, hur mycket är hastighet, hur mycket påverkar underlaget. Den absolut viktigaste faktorn är greenläsningen, mer än 50 procent.

Och Peter Hansons svagaste del inom puttningen har alltid varit greenläsningen. Ändå har han stått där och filat på sin teknik.

Annons

– Nu tränar jag mycket mer på att läsa greener. Jag visste inte om att det var så viktigt. Jag har arbetat med att bladet ska öppna sig 2,5 grader och si och så och kroppen vara helt stilla. Det här är ett nytt sätt att tänka.

Är inte det väldigt roligt?

– Jo, framför allt är det mycket roligare att träna. Jag har mätbara mål. Om jag ser att jag kan starta bollen exakt som jag ska då blir jag trygg i det jag gör. Så kan jag släppa det sen.

Den viktigaste frågan är om den vetenskapliga hjälpen givit resultat.

– De senaste veckorna har jag fått betalt för det här jobbet. Det tar alltid ett tag innan det sitter, men det är en känsla av frihet. Jag har fått höra att mitt kroppsspråk uttalar självförtroende när jag puttar.

Nu när 33-årige Peter Hanson inte känner sig låst av tekniken kan han kanske vara med och slåss om titeln på söndag.

– Om det verkligen är min vecka kan jag vinna en major, men för att slåss om det gång på gång har jag en bit kvar jämfört med den yppersta världseliten.

– Alla bitar behöver lyftas ett snäpp. De tio bästa i världen är oftast med där uppe i majortävlingarna. Jag har 30 platser kvar innan tillfälligheter spelar mindre roll för att jag ska vinna, när man inte behöver ha det maximala flytet under en vecka.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons