Annons

Pubsporten har blivit rumsren

Tidigare har kopplingarna till pubmiljön varit allt för starka. Nu har Riksidrottsförbundet tänkt om.
– Dartens förhållande till alkohol har ändrats, säger RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber.
Sport • Publicerad 13 juni 2009

TRELLEBORG

Riksidrottsstyrelsen förordade dartens inträde i RF redan 2001. Inför årets stämma gjorde man det igen, och den här gången fick man RF-förbunden med sig.

Annons

– Man har gjort ett ordentligt arbete inom darten; nu ser på sin idrott på ett annat sätt, man har gjort en rågång mellan idrott och alkohol, säger Karin Mattsson Weijber.

Men en stor del av dartsporten bedrivs fortfarande på puben. Många menar att det hör till att ta en öl när man spelar dart. Och något förbud mot att dricka alkohol i samband med tävling finns inte, trots att det enligt RF:s riktlinjer inte ska förekomma försäljning av alkohol i samband med idrottsevenemang.

– I lägre seriesammanhang handlar det mycket om social verksamhet. Men vi har lämnat rekommendationer att rankingspel ska vara nyktert spel. Det har varit ett krav bland många medlemmar, förklarar Leif Karlsson, ordförande i Lyktans Dartgäng och ledamot i Svenska Dartförbundets styrelse.

Hos allmänheten är kopplingen mellan dart och alkohol utbredd.

– Många säger att man håller på med det här bara för att kunna ta sig en pilsner mitt i veckan, förklarar Conny Söderström i Lyktans Dartgäng.

RF-ordföranden Karin Mattsson Weijber tror att dartens koppling till pubmiljön handlar om ett moment 22.

– I och med att de inte har varit med i RF har de haft svårt att få kommunala lokaler. Nu när de är med kommer de att få lättare att flytta från pubmiljön, säger hon.

Formellt kommer darten att bli medlem i RF från den 1 januari 2010.

Nicolinn Nilsson
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons