Annons

Publiken svek på lördagkvällen

1 590 på kvällsmatchen mot Häcken är årets sämsta publiksiffra i allsvenskan.
– Det här kostar oss mycket pengar, säger Barbro Bengtsson.
Sport • Publicerad 20 juni 2011
Foto: Andreas Hillergren

Vanligtvis är det ingen rusning till Vångavallen. Laget är i år nästsist i den allsvenska publikligan med ett hemmasnitt på 3 497 åskådare. Då är redan ”hemmarderbyt” mot MFF, som spelades på Swedbank stadion i Malmö och som lockade 9 672 åskådare, inräknad.

Ifjol var hemmasnittet 2 911 åskådare, bara lördagens motståndare Häcken samt degraderade Brommapojkarna hade sämre snitt.

Annons

Men för att hitta en sämre publiksiffra på Vångavallen än mot Häcken i lördags får man gå tillbaka till 2008. Då mötte TFF Giffarna Sundsvall, och endast 1  427 kände sig manade att övervaka den tillställningen.

Det är först i år som lagen spelar sen kvällstid på lördagen, en omhuldad familjekväll och en tidpunkt då näringslivet med sina kunder inte bevistar arenorna. Men det allsvenska matchschemat är styrt av krav från Europeiska fotbollförbundet (Uefa), sponsorer och tv-bolag.

– Det är för bedrövligt, men jag befarade att vi skulle tappa mycket publik med kvällsmatcher på lördagen. Vi måste ta upp en diskussion med tv-bolagen till nästa säsong, säger TFF:s marknadschef Barbro Bengtsson.

Det lär bli ytterligare tapp i år. Matcherna hemma mot Kalmar och Gefle avgörs också på lördagar klockan 18.00.

– Jag hade budgeterat med 8 000 på Häcken, Kalmar och Gefle. Men jag sänkte till 6 000 när det blev lördagskvällar. Nu får vi ner på 4 500-5 000 för de här tre matcherna. Det är tragiskt, säger Barbro Bengtsson.

För TFF betyder tappet mycket pengar.

– Vi räknar med 100 kronor i intäkter per åskådare. Då kan du räkna ut resten själv.

TFF kan alltså förlora 350 000 kronor på bara de tre lördagsmatcherna.

Och det finns andra problem.

– För de som väl kommer hit till Vångavallen är det ingen kioskvältare precis med så få åskådare.

Annons

– För tv-bolagen som sänder pay-per-view blir det inte någon bra produktion.

– Och för killarna i laget är det inte alls kul att spela för så liten publik, säger Barbro Bengtsson.

Vad ska ni göra åt det?

– I år kan vi inte göra något. Vi har accepterat tv-avtalet och är glada för de pengar vi får därifrån, men jag blir ledsen när man sätter oss i den här situationen.

– Inför nästa säsong måste vi däremot upprätta en dialog med tv-bolagen och förbundet och säga ifrån att vi inte inte vill ha sena lördagsmatcher.

– Möjligen är fredagkvällar bättre för oss.

Varför har ni fått flest sena lördagsmatcher av alla de allsvenska lagen?

– Vi har nog haft otur i lottningen, säger Barbro Bengtsson sarkastiskt.

Tränaren Tom Prahl är inte heller glad över lördagsmatcherna.

– Vad är det här för PR för fotbollen? Sef (Föreningen Svensk Elitfotboll) och förbundet får skylla sig själva om man ska tvinga oss att spela en lördagskväll. Det är helt befängt.

Martin Falkenby
Tomas Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons